<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=222886" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Карлос Насар ...

Откриха поредно незаконно сметище в столичен квартал (видео)

08 Април 2024
0 98

Жители на столичния квартал „Ботунец“ откриха поредно нерегламентирано сметище за строителни отпадъци, показва репортаж на bTV.

Купища строителни и битови отпадъци са изхвърлени върху зелени площи. Точно преди месец, докато Христо Иванов разхожда кучето си, открива огромно количество отпадък на метри от спирка на градския транспорт.

Да случайно ги открих. След което сигнализирахме, подадохме оплакване, но няма никакъв резултат.“, казва Христо Иванов – жител на ж.к. „Ботунец“.

Получаваме жалби непрекъснато за цялата територия на София. Предприели сме необходимите действия, както тук така и на другите места, за да проучим какъв е статутът на терена и съответно да предприемем действията, които следват да започнем.“, говори инж. Николай Неделков – директор на Столичен инспекторат.

На място има строителни и битови отпадъци, стара техника и ненужни мебели.

Откриха поредно незаконно сметище в столичен квартал (видео)
Стоп кадри: bTV

Предполагам че са хора, които си правят ремонт на апартаментите. След което назначават фирми и таксата им е по-голяма и за сметка на това са решили вече тук да изхвърлят. Това е по-лесният начин.“, казва Христо от „Ботунец“.

Както виждате отпадъците тук не са битови, те в повечето случаи са строителни и едрогабаритни. Това са отпадъци, които са в следствие на ремонти и те не са такива, които могат да се разполагат в битовите контейнери или около тях. За такива отпадъци трябва да бъдат наети строителни контейнери. Съответно фирмите, които оперират с тези строителни контейнери те не предпочитат да влезнат във Враждебна да заплатят такса, а намират най-удобното място, където могат да ги изхвърлят“, заявява инж. Неделков.

От Столична община са открили 242 сметища. За нарушителите са предвидени санкции.

Глобите започват от 300 до 1000 лева за физически лица и от 1400 до 4000 лева за юридически лица. За нерегламентиран превоз на земни маси и строителни отпадъци санкциите са от 100 до 1000 лева за физически лица и от 5000 до 50 000 за юридическите лица.

„Ако терените са частни, съответно имат срок от 30 дни да бъдат почистени, ако не бъдат почистени – се съставя акт за установяване на административно нарушение.“, обясни Неделков.

От Столичния инспекторат са предприели мерки за премахването на сметището в квартал „Ботунец“.

Коментарът на “Господарите”

Крайно време е да спрем да се отнасяме с природата ни като с бунище. Отпадъците не само пречат и загрозяват околната среда. Изхвърленият боклук оставя перманентен отпечатък под формата на микропластмаса и химикали, които не могат да бъдат събрани.

Микрочастиците се отделят и се отлагат в почвата, посевите и водите. След това ги поглъщат животни и в крайна сметка се озовават на нашата трапеза и в питейната ни вода.

Във Варна се появи поредното незаконно сметище, за което държавата не взима мерки (видео)

Министър Сандов: Цялата отговорност за незаконното сметище в Кюстендил е на кмета (РЕПОРТАЖ)

След подаден сигнал до “Господарите”, Столична община почисти незаконно сметище (видео)

Планина от пластмаса запушва река край Кюстендил (видео)

Отговорните институции трябва да заработят ефективно и да започнат да налагат наказания на всички нарушители.

Откриха поредно незаконно сметище в столичен квартал (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции