<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=222935" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хиляди бяха е...

Алексей Навални и съпругата му получават германска награда за свобода

08 Април 2024
0 59

Алексей Навални и съпругата му получават германска награда за свобода. Най-известният руски опозиционер отново е отличен посмъртно. Юлия Навалная обаче лично ще получи “Наградата за свобода на медиите” от водещ форум в Германия.

Отличието се връчва всяка година на Срещата на върха “Лудвиг Ерхард”, кръстена на консервативния бивш канцлер, който идва на власт през 60-те години на миналия век. То се присъжда на обществени личности, които са поели специален ангажимент към свободата на изразяване, диалога и демокрацията.

Удостояват посмъртно Алексей Навални с Дрезденската награда за мир

Според медийната група “Weimer”, която финансира наградата, церемонията ще се състои на 19 април в Гмунд ам Тегернзее южно от Мюнхен. Лидерът на германската консервативна опозиция Фридрих Мерц ще произнесе реч на събитието.

Алексей Навални и съпругата му получават германска награда за свобода

“Юлия Навалная е смелият лидер на съпротивителното движение в Русия. След смъртта на нейния съпруг Алексей, който загина в затворнически лагер в Сибир от ръцете на привържениците на Владимир Путин на 16 февруари 2024 г., тя е лидер на демократичното пробуждане в Русия”, се казва в изявлението на журито.

Руската пропаганда се активизира ударно след смъртта на Навални (видео)

“Те са лицата на една по-добра, нова, свободна и демократична Русия”, се допълва съобщението. Посочва се, че дълги години семейство Навални са най-известните опозиционни активисти в Русия.

Руският политик и бивш гросмайстор по шахмат Гари Каспаров получи наградата през 2023 г. С нея са отличавани още украинският президент Володимир Зеленски и бившият съветски президент Михаил Горбачов.

Най-известният руски опозиционер почина в затворническа колония на 16 февруари. Поддръжниците му твърдят, че е бил убит, но Кремъл отрича всякаква държавна намеса в смъртта му. Алексей Навални си отиде от този свят на 47-годишна възраст, но ще продължи да живее в сърцата на хората завинаги. Той ще остане в историята със своя непримирим дух и желание за промяна, дори с цената на живота. Нека неговото дело бъде продължено!

Алексей Навални и съпругата му получават германска награда за свобода

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции