<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=223122" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Майка на две ...

Увеличение на случаите на коклюш, а близо 24 хиляди деца нямат ваксина (видео)

10 Април 2024
0 682

Увеличение на случаите на коклюш, а близо 24 хиляди деца нямат ваксина. Заболяването е отчело драстичен скок – от началото на годината случаите на болни са 10 пъти повече в сравнение със същия период на 2023 година.

По данни на Министерството на здравеопазването близо 24 000 деца у нас не са направили пълен курс на имунизация срещу болестта. А ваксината е задължителна и безплатна за малките пациенти.

„За съжаление според данните на Националния център по заразни и паразитни болести, виждаме, че от 2018 г. досега се поддържат нива на около 91% ваксинирани със задължителната ваксина срещу коклюш в България“, коментира пред bTV епидемиологът д-р Христиана Бацелова от пловдивската болница “Св. Георги”.

Увеличение на случаите на коклюш, а близо 24 хиляди деца нямат ваксина (видео)

Хроничните болести стават повече заради недостиг на физическа активност

Тя посочи, че това е не е достатъчно добър процент, тъй като заболяването е силно заразно.

“За да няма пробив е необходимо да има по-висок обхват на тази ваксина. При силно заразните и инфекциозни заболявания, предавани по въздушно-капков път, е нужен около 95% обхват на подлежащите ваксинация поне с първа доза. Самата ваксина и боледуване обаче не осигуряват доживотен имунитет и са необходими реваксинации“, обясни д-р Бацелова.

Нашият имунизационен календар включва три дози, но в други държави реваксинация се прави на всеки 10 години“, допълни тя.

Д-р Бацелова подчерта, че имунизацията срещу коклюш е изключително важна.

„Най-рисково е да се пропусне първата доза при кърмачетата. Ако се постави, детето започва да изгражда защитата. Не трябва да се отлагат нито ваксинални нито реваксинални дози без медицински причини. Тези ваксини са с много висок профил на безопасност“, допълни още тя.

Специалистът съветва родителите да не пропускат ваксинацията и реваксинацията на своите деца. Възрастните също могат да се имунизират, но ваксината за тях не е безплатната.

Осносно самолечението, тя е категорична: “Човек не трябва да се самолекува, каквото и заболяване да има. Ако не се чувствате добре, потърсете медицинска помощ”, посочи специалистът. Д-р Бацелова допълни, че така има по-голям риск от усложнения и възможност да се заразят околните.

Коментарът на “Господарите”

От вечната битка между антиваксърите и проваксърите най-потърпевши са именно децата, тъй като те не могат да взимат сами решение дали да бъдат имунизирани, или не. Родители, които не вярват във ваксините заради лични убеждения, подлагат децата си на сериозен риск, като не им поставят необходимите имунизации, които в годините са утвърдени като ефективни и задължителни. Решението да не се допускат неимунизирани в детските заведения беше крачка в правилната посока. Здравето на дечицата трябва да е на първо място!

Увеличение на случаите на коклюш, а близо 24 хиляди деца нямат ваксина

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции