<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=223179" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стотици мърт...

Има задържан след вандалската проява в Голямата базилика в Пловдив (видео)

10 Април 2024
0 209

Има задържан след вандалската проява в Голямата базилика в Пловдив. Група пияни младежи счупиха едно от стъклата на декоративните ограждения. Извършителят е установен, разказва NOVA.

Пияни младежи се изгавриха с Голямата базилика в Пловдив (видео)

Извършителите са четирима. Действията им са заснети от една от охранителните камери на обекта „Актът е извършен в ранните часове на 7 април. На камерата за видеонаблюдение се виждат хора, които прииждат от близко нощно заведение. След три опита чупят предпазното стъкло на парапета с ритници”, обясни доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, директор на Общинския институт „Старинен Пловдив”. В сградата се съхраняват древноримските мозайки, които са напът да станат част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

По нейни думи на записа от камерата се вижда и как вандалите хвърлят бутилки по артефакти в базиликата, уринират и повръщат вътре. „Има охрана, но тя спазва определен протокол и само е сигнализирала дежурния отговорник”, каза още доц. д-р Кантарева-Дечева.

Има задържан след вандалската проява в Голямата базилика в Пловдив (видео)
снимка: NOVA

Вандалско поведение

Счупеното стъкло временно е подменено с плексиглас. Според съседи в района вандалите са били рускоговоряща група от над 20 души. „От полицията идваха два пъти. Органите на реда стояха повече от половин час и просто тъжно заявиха, че каквото и да направим те не са в състояние да реагират, защото не са адекватни. Мекият начин е да се каже надрусани, дрогирани, но трудно овладяеми младежи, които са поели неизвестно количество алкохол”, разказа Константин Димитров, който живее в съседство.

В крайна сметка 19-годишният младеж е направил самопризнания за стореното. Той е открит с помощта на кадри от охранителните камери, разположени в района. На тях се виждат четирима младежи. Единият от тях се засилва на два пъти и с ритник чупи стъкленото пано на оградата. “Младежите са повръщали, уринирали и чупели стъклени бутилки върху артефактите, изложени до входа на базиликата”, разказа директорът на Общинския институт “Старинен Пловдив” Елена Кантарева. Наказателният кодекс предвижда за подобно престъпление затвор до пет години.

Коментарът на “Господарите”

Вандализмът не е и не трябва да се превръща в мода! Радваме се, че извършителите са открити и се надяваме да бъдат сериозно наказани! Историята трябва да се пази!

Има задържан след вандалската проява в Голямата базилика в Пловдив

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Младежа!

    10 Април 2024

    Въпрос? Какви са по народност или националност тъй наречените младежи?

Реакции