<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=223249" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нургюл Салим...

Нургюл Салимова със загуба в шестия кръг на Турнира на претендентките

11 Април 2024
0 71

Нургюл Салимова допусна загуба от рускинята Александра Горячкина в шестия кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто. За българката поражението бе второ и тя остава с 2,5 точки, които ѝ отреждат пето място в класирането, информира БТА.

Партията е първата класическа между двете състезателки след финала за Световната купа през август миналата година. Тогава Горячкина спечели след тайбрек. Богатата история на съперничеството помежду им сякаш е повлияла на 20-годишната българка.

След като двете разиграват Каталонско начало, Салимова получи доста безперспективна позиция. Материално тя не изоставаше от Горячкина, но нямаше никакъв ясен план как да води атака и позволи на рускинята да диктува темпото на дъската.

Нургюл Салимова със загуба в шестия кръг на Турнира на претендентките
Нургюл срещу Горячкина. Стоп кадър: youtube / FIDE chess

Нургюл Салимова се изправи срещу мъже в шахматен турнир и ги победи

За да активизира играта си, Салимова пожертва пешка на 27-ия ход.

Това накара Горячкина да допусне няколко неточности, но позицията на рускинята, която е номер 3 в световната ранглиста, остана по-добра. С напредването на партията възможностите за маневриране пред българката продължаваха да намаляват и на 60-ия ход тя се предаде.

В утрешния седми кръг приключва първото от двете завъртания в турнира. Салимова ще играе с черните фигури срещу другата руска представителка – Катерина Лагно. Тя записа първата си победа след успех над индийката Вайшали Рамешбабу в шестия кръг.

В класирането начело с 4,5 точки е китайката Тан Чжони. Бившата световна шампионка постигна третата си победа в Торонто, след като надигра с белите фигури украинката Анна Музичук. Втора с четири точки е Горячкина, а на трета позиция е Лагно с 3,5 точки. Следва китайката Лей Тинцзие с 3 точки, пред Салимова и Вайшали с по 2,5. На последните две места с по 2 точки са индийката Хумпи Конеру и Музичук.

Победителката в турнира ще получи правото да играе за световната титла в края на тази година срещу настоящата шампионка Цзю Вънцзюн от Китай.

Нургюл Салимова със загуба в шестия кръг на Турнира на претендентките

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции