<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=223375" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Варненска бо...

Секретен завод във Варна още по-секретно изчезна, за да се построят четири 25-етажни сгради

12 Април 2024
0 1492

Секретен завод във Варна още по-секретно изчезна, за да се построят четири 25-етажни сгради. Близо месец продължава разчистването на терена на някогашния секретен завод за радиолокационна техника “Черно море”, разпространява се информация, че там ще бъде изграден жилищен комплекс, пише Дневник.

Кметът на Варна: 4 блока нямат разрешение за строеж, а продават апартаменти “на зелено”

“Работим в Мегапроекта”, написа преди дни и Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на комплекса “Исторически парк” край варненското с. Неофит Рилски. Според публикация на Михайлов разрушаването на бившия завод е заради реализацията на “мегапроект”, за който “всички разрешителни са налице”. Проверка обаче показа, че за терените на бившия завод не са изработени задължителните подробни устройствени планове. В местната администрация не са внесени нито инвестиционно предложение, нито проект. Не са издавани и строителни разрешения.

Заради публикациите в социалните мрежи преди седмица кметът на Варна Благомир Коцев назначи проверка. Но инспекторите на общината не бяха допуснати на място, тъй като той бил стратегически военен обект. В този мотив няма особена логика, тъй като в момента изоставените производствени халета на завода отдавна не са част от отбранителната система на страната. По-късно в публикация във Facebook Коцев съобщи, че сградите, които в момента се разрушават, са разположени в три имота. За два от тях е бил одобрен план за безопасност и здраве (ПБЗ). Задължителен при събаряне на строителни конструкции. Такъв план обаче липсвал за третия имот, в който се намира най-голямата сграда, разрушавана очевидно неправомерно и в момента.

Компанията

Според отговорите на въпроси, изпратени до общинската администрация във Варна, заявлението за одобряване на план за безопасност и здраве е внесено на 29 март т.г. от дружеството “Черно море” АД, което е и собственик на терена. Компанията е основана през 1992 г. Като наследник на основаното през 1966 година държавно предприятие за производство и доставка на навигационни радарни системи с военно и гражданско предназначение. В момента членове на съвета на директорите му са Тодор Трифонов, Петьо Милков и Петър Стоев. Данни от Търговския регистър показват свързаност на компанията с дружества на Тодор Батков, “Дунарит”, “Табак трафик”, “ПФК Левски “. “Стандарт нюз”, “Обединени български вестници”, “Издателско-полиграфически комплекс Родина” и др.

На пръв поглед “Черно море” АД няма свързаност с “Исторически парк”. Атракционът има противоречива слава. След като станаха известни факти за това, че строежът му е бил финансиран чрез продажба на акции на ръка и на черно в схема, заобикаляща контрола на Комисията за финансов надзор.

Но още преди няколко месеца в профила на Радослав Иванов, представен там като “изпълнителен директор за международни продажби” на атракциона, се появиха компютърни визуализации на планираните четири двадесет и пет етажни сгради на мястото на бившия завод. “Ние също започваме нещо мащабно във Варна”, гласеше придружаващият текст (на английски) към публикацията.

Връзка на “Исторически парк” със ставащото в терена

на някогашния радиозавод във Варна е показана и през публикации на самия Ивелин Михайлов в канала му в приложението Telegram. Там той публикува клипове от продължаващото разчистване на терена. А текстът към последната от тях гласи: “Работим в Мегапроекта. Всички разрешителни са налице” (запазен е оригиналният правопис).

С публикациите си в социалните мрежи и видеоканала си в Youtube през последните години Ивелин Михайлов открито зае агресивна проруска позиция. И дори оглави протести срещу военната помощ, която България предоставя на Украйна. Дълго време Михайлов беше съмишленик и сподвижник на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов. Но през юли м.г. заяви самостоятелни политически амбиции с проекта си “Величие”.

Според публикации на “Капитал”, строителството на атракциона “Исторически парк” е било финансирано чрез продажба на акции на черно. При тази схема вече издадени акции с номинал 1 лв. са били продавани на ръка при цени, достигащи 250 лв. По този начин е бил заобикалян контролът на Комисията за финансов надзор. А парите от продажбата на акциите са отивали в сметките на физически лица.

Секретен завод във Варна още по-секретно изчезна, за да се построят четири 25-етажни сгради
снимка: Дневник

Приходите са равни на загубите

Купувачите на акциите са били привличани с обещание за годишен дивидент от печалбите на “Исторически парк”. Но само при условие, че комплексът изпълни бизнес плана си за привличане на поне 500 хил. посетители годишно. Цитиран пак от “Капитал”, Ивелин Михайлов твърди, че още през 2019 г. в проекта му са инвестирани 60 млн. лв. Но според последния отчет на дружеството от 2021 г., приходите му за две години са 846 хил. лв., а загубите – 852 хил. лв.

“Исторически парк” партнира и с три руски организации – компанията “Невская палитра”, музея в Йелабург и детския лагер “Радуга” в курорта Камчия. Колко точно е получавал атракционът от тези организации не е известно. Междувременно хора, свързани с Михайлов, са изкупили почти всички терени и сгради в с. Неофит Рилски, построили са къщи за гости, конни бази и др.

Справката

Справка в Търговския регистър показва, че Ивелин Михайлов притежава еднолично или в съдружие 37 компании. И е част от управителните органи на още четири. По-голямата част от тях имат странни имена като “Волност”, “Блаженство”, “Изпитание”. Или са наречени със синоними – “Едновременно”, “Вкупом”. “Съвместно”, “Колективно”, “Изцяло” и т.н. Едно от дружествата на Михайлов носи дори името “Берия” (Лаврентий Берия е началник на съветските тайни служби по времето на диктатора Йосиф Сталин, до когото е изключително близък. Берия е отговорен за множество жестоки репресии в бившия Съветски съюз и политически убийства. Както и за организирането на Катинското клане).

Няколко от дружествата на Михайлов имат като предмет на дейност строителство, търговия и управление на недвижима собственост. Чрез участието си в съвета на директорите на акционерното “Българска парична компания” допреди пет години Ивелин Михайлов е бил свързан и с дружеството за търговия с недвижими имоти “Хоум ТуЮ България”. След пререгистрацията на компанията като акционерна неговото участие в нея е било прекратено.

Коментарът на “Господарите”

Очевидно Варна е апетитна хапка за всички строители. Жалкото обаче е, че общинската администрация не си прави труда да опази ценностите на града. Напротив, открива вратички, чрез които хората с възможности могат да си построят каквото си пожелаят с гледка към морето. Неведнъж сме ви разказвали за аферите с имоти в община Варна, които явно са били добра инвестиция за някои собственици, приближени до вече бившия главен архитект на града – Виктор Бузев. Както и за незаконно ползване на държавни имоти. Не знаем докога Община Варна ще си затваря очите за нерегламентираните строежи, но се надяваме скоро това да спре.

Терен от близо декар в Морската градина на Варна е продаден на частник (видео)

Общински имоти във Варна от години тънат в забрава, а някои дори в частна полза

Бивша фирма на сегашния кмет на Варна е ползвала държавен имот незаконно

Поредната нерегламентирана сграда в Морската градина е напът да бъде завършена (видео)

Общински служители във Варна са задържани заради подкуп (видео)

Секретен завод във Варна още по-секретно изчезна, за да се построят четири 25-етажни сгради

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции