<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=223431" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Разбиха бълг...

Българите, отговорни за измамите във Великобритания, са живяли в лукс и охолство (видео)

13 Април 2024
0 311

Българите, отговорни за измамите във Великобритания, са живяли в лукс и охолство. Обвиняемите са планирали мащабната измама с пране на пари в продължение на години.

Разбиха българска банда, виновна за най-крупната измама с помощи в историята на Великобритания

Петима българи стоят зад най-мащабната схема за източване на социални помощи в Англия и Уелс. В продължение на близо четири години те са източвали с фалшиви документи пари за т.нар. универсален кредит – социална помощ за бедни и безработни.  Обвиняемите са Галина Николова, на 38 г., Стоян Стоянов, на 27 г., Цветка Тодорова, на 52 г. Гюнеш Али, на 33 г., и Патриция Панева, на 26 г. Те са планирали мащабната измама с пране на пари в продължение на години.

За целта групата е подавала хиляди фалшиви молби за универсален кредит, като е използвала крадени самоличности на реални хора. Участниците са предлагали консултациите си на желаещи да се регистрират в системата за помощи.

При обиска в домовете им полицията е открила пачки със 750 000 британски лири. Парите са получени през 6000 фалшиви заявления, част от тях подадени през откритите 900 мобилни устройства, стотици формуляри за кандидатстване, натъпкани в кашони. Присвоената сума е общо 54 млн. британски лири или около 63 млн. евро.

Българите, отговорни за измамите във Великобритания, са живяли в лукс и охолство (видео)
снимка: Youtube/The Telegraph

Реакциите сред британците

Най-голям отзвук новината намери сред последователите на TikTok. В стотици видео коментари се показват клипчета, намерени в телефоните на един от обвиняемите, на които хвърлят банкноти от 20 паунда. Открити са и други видеа, на които се вижда луксозният живот на българите на гърба на английската социална система.

Разкритията станаха повод да се повдигне отново въпросът със социалните помощи във Великобритания. По официална информация, за изминалата година са предотвратени опити за измами за стотици милиони британски паунди. Един от най-гледаните видео коментари в TikTok по темата поставя въпросът дали не трябва да се затегне контролът при предоставянето на подобни помощи.

Сред коментарите не липсват и въпроси за това дали Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова, Гюнеш Али и Патриция Панева ще получат справедлива присъда или ще се разминат с минимално наказание, след като са се признали за виновни в съда. На 27 май ще станат ясни присъдите на участниците в мащабната измамна схема.

За съжаление, отново се прочухме сред чужденците с лошо. Срамота!

Видео: Youtube/The Telegraph

Българите, отговорни за измамите във Великобритания, са живяли в лукс и охолство (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции