<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=223523" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Дело за шпион...

Христо Грозев призна, че го е страх да се върне в България (видео)

15 Април 2024
0 163

Христо Грозев призна, че го е страх да се върне в България. В момента разследващият журналист пребивава в Австрия, където през последните дни набира скорост шпионски скандал в полза на Русия. В него беше замесено името на българина. Неговият лаптоп беше откраднат от агенти на руските служби.

Грозев споделя в интервю за БНТ за това как специалните служби от САЩ и Европа са го предупредили, че евентуално негово връщане в България се оценява като риск от “най-висока категория”. Затова страната ни остава “ограничена територия” за него.

В разговора той разказва този скандал, както и за шпионите на Русия в европейския парламент.

Обвинените за шпионаж българи в Лондон са преследвали Христо Грозев (видео)

Запитан дали се страхува да се завърне в родината си, българският разследващ журналист отговори:

“Много ми е тъжно да кажа, че да! Такъв е и съветът на правоохранителните органи, както и в Америка, така и в Европа – че рискът е от най-висока категория. И виждаме, че част от групата, която е работила по следенето ми, включително по времето на пристиганията ми в България – всеки път са били български граждани, хора, които са се поставили в услуга на руските специални служби. Така че, за съжаление, България засега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно”.

Христо Грозев призна, че го е страх да се върне в България (видео)
Снимка: Скрийншот, видео БНТ

Грозев комнетира, че в България има много “полезни идиоти” за Русия. С това изказва той прави препратка към думите на Ленин за българите, които доброволно обслужват руски интереси.

Българинът твърди, че в страната ни лесно се намират хора, които да сътрудничат на Кремъл, дори без заплащане. Според него България е един много удобен плацдарм за руските интереси. Именно защото тук лесно се намират както платени, така и идеологически съчустващи, представители на властта.

“Бивш наблюдаващ прокурор участва във Facebook групи, в които се споделят благодарности към президента Путин за това, че “разчиства нацистите” в Украйна и се пишат поздравления за рождения ден на Сталин. Може да си представите колко удобно и с какво злорадство Русия използва България, при положение, че не е нужно да плаща”, заяви Грозев. 

Според Грозев скандалът в европейския парламент с депутати, които обслужват руските интереси е дори полезен. Защото най-после в Брюксел започва процес на пречистване от подобни елементи.

Той обърна внимание, че разследващата група, в която участва още преди няколко години е посочила латвийката Татяна Жданок като обслужваща руските интереси в Европарламента. Наскоро бе съобщено, че Жданок е работила поне 20 години като руски агент.

Христо Грозев разкри как се вербуват руски шпиони, за да създават хаос

Що се отнася до шпионския скандал във Виена той обясни, че в страната шпионажът не е наказуем, стига да не е във вреда на Австрия. Но напоследък нещата се променят:

“Стана ясно, че тази слободия на шпионаж, всъщност засегнала и австрийските интереси. Оказа се, че клетка от бивши офицери, които, когато са го правили са активни офицери на тяхната вътрешна служба за сигурност и са работили години наред за руското разузнаване, предавайки данни, търсили са информация за важни за руските спецслужби опозиционери, журналисти като мен. Но още по-страшно за австрийците, са шпионирали против собствената си държава. Предали са три телефонни апарата на австрийски министри през 2017 г. Също така са откраднали един от най-засекретените компютри, използващ една специална система за шифроване “Сина” отново на руските служби”.

Той допълни, че това е провокирало Австрия да търси вина в себе си. И по-конкретно защо е допуснала да се случва нещо подобно.

Съвсем скоро Грозев разказа, че са проникнали в дома му в Австрия и са откраднали негов лаптоп. Но не онзи, който иска руското разузнаване, а друг. Разследващият журналист Грозев разкри, че се е сдобил чатове, от които е разбрал, че лаптопът му е предаден от Виена в София, от София в Истанбул и от Истанбул в Москва – на ФСБ.

Христо Грозев призна, че го е страх да се върне в България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции