<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=223758" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Правосъдие з...

Жители на Брестовица протестират заради мръсна питейна вода (видео)

17 Април 2024
0 77

Жителите на пловдивското село Брестовица тази сутрин излязоха на протест заради състоянието на питейна вода, показва репортаж на NOVA.

Вече четвърта година местното население се бори с наднормено съдържание на манган, който се утаява по тръбите на водопреносната мрежа. А от седмица насам от чешмите им тече мътна и кална вода.

ВиК-Пловдив и община Родопи са изготвили цялостната проектна документация, но държавата не е отпуснала средства за изграждане на водопровод от трите нови сондажа, недоволстват хората.

Местните казват, че купуват питейна вода от магазина. Някои се къпят с калната вода, но младите семейства пълнят от съседни села, за да изкъпят бебетата си. Жителите на Брестовица наричат ситуацията геноцид.

Жители на Брестовица протестират заради мръсна питейна вода (видео)
Състоянието на водата в Брестовица. Любителски кадри

Няма да спрем! Това е само началото! На 24 април ще блокираме пътен възел до Пловдив.”, закани се Любомир Томов, председател на гражданското сдружение “Живот за Брестовица”.

Проектът за нова водопреносна мрежа струва около 25 млн. лева, обясни кметът на община Родопи Павел Михайлов. По думите му 50% от финансирането трябва да бъде осигурено от ВиК дружеството, а останалата половина – от общината.

„Към момента водата не е с питейни качества.”, признава и главният инженер на ВиК-Пловдив Йордан Чемишев. Той подчерта, че именно затова цената ѝ за кубик била намалена. От общо 12.5 млн. лв., които дружеството трябва да осигури, са събрани едва 350 хиляди, заяви Чемишев. Ще се иска заем от Българския ВиК холдинг, увери той.

Коментарът на “Господарите”

Проблемите с питейната вода по малките населени места стават все по-сериозни. Ежегодно жителите на множество села се борят със замърсяване, режим на водата и проблеми с водоносните системи.

В Световния ден на водата: България e на първо място в ЕС по загуба на вода

Водата в 10 села в област Монтана е негодна за пиене

Родопско село е с режим на водата в най-горещите летни дни (видео)

По данни на министерството на регионалното развитие за 2022 г. 35 000 души в страната са били засегнати от липса и режим на питейна вода. В същото време са нужни над 12 млрд. лева за подмяна на ВиК мрежата в България.

Правителството трябва да предприеме спешни мерки за спряването с тежката ситуация, преди тя да се превърне в криза. За съжаление обаче на фона на задълбочаващата се политическа криза това изглежда малко вероятно.

Жители на Брестовица протестират заради мръсна питейна вода (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции