<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=223762" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Левски се дог...

20% от българите предпочитат да внасят данъчните си декларации на гише

17 Април 2024
0 63

Данни на НАП в последните дни на кампанията за обявяване на личните доходи показват, че 20% от българите предпочитат да внасят данъчните си декларации на гише.

До 16 април почти половин милион души са подали данъчните си декларации за 2023 т. 82% от тях са използвали възможността да изпратят данните по електронен път – с персонален идентификационен код, издаден от НАП, или с универсален електронен подпис (КЕП).

75 000 данъкоплатци обаче са предпочели попълнените формуляри на ръка в офис на приходната агенция. Други 9000 са отскочили до пощенска станция, за да изпратят своите данни.

Това означава, че близо 20% от подадените до момента декларации са хартиени. Всеки пети гражданин по някаква причина не иска да ползва дигиталните канали.

Все пак повечето българи избират да общуват онлайн с НАП, особено след като бяха въведени предварително попълнените декларации. В тях данъчните въвеждат цялата информация, с която разполагат за изплатените доходи. Данъкоплатците само сверяват, допълват, ако има нещо пропуснато, и подават по електронен път.

480 милиона лева данъци годишно укрива строителният бранш, твърдят от НАП

20% от българите предпочитат да внасят данъчните си декларации на гише
Източник: istockphoto

Крайният срок за подаване на декларациите за личните доходи през 2023 г. е 30 април.

Работещи в Германия българи ще плащат данък и у нас

НАП припомня някои важни подробности за кампанията:

Годишна данъчна декларация подават и лицата, получили през 2023 година доходи от хонорари. Дори ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода.

Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем или от продажба на имущество, също трябва да попълнят формуляра.

В декларацията се посочват и някои облагаеми с окончателен данък доходи от чужбина. Това са дивиденти и ликвидационни дялове, парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител.

Физическите лица, извършващи дейност като търговци (например редовно продават стоки в интернет с цел печалба), едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като ЕТ, подават годишните си декларации за доходите до 1 юли 2024 г., тъй като 30 юни е неделя. В случай че едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират в срок до 30 април, уточняват още от НАП.

Как става

Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията и плащане на задълженията е през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с ПИК или КЕП. От началото на март потребителите могат да се възползват и от предварително попълнена декларация. В нея са отразени данни, подадени в приходната агенция от работодателите и платците на доходи.

Онлайн плащането е една от най-често използваните електронни услуги на НАП. От началото на годината до момента през нея без такси са платени близо 208 млн. лв. данъци и осигурителни вноски.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации може да получите на телефоните на приходната агенция. 0700 18 700 или 02/9859 6801.

20% от българите предпочитат да внасят данъчните си декларации на гише

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции