<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=223807" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Божинов даде ...

От Гинес все още не признават единствения отбор без нито една загуба

17 Април 2024
0 1004

От Гинес все още не признават единствения отбор без нито една загуба. ФК Аркадаг е отбор, който никога не е губил мач и никога не е завършвал наравно с опонента си.

Президентът на Туркменистан откри огромна позлатена статуя на любимото си куче (видео)

ФК Аркадаг е основан през 2023 година и наскоро подобри световния рекорд на Гинес, който до момента се държеше от Ал Хилал. Постижението обаче не бе признато заради противоречивите обстоятелства, при които е основан клуба и нивото на конкуренцията и управлението на цялата лига.

Наскоро саудитският Ал Хилал счупи рекорда на Гинес, като спечели цели 34 поредни мача. Така бе задминато постижението на уелския The New Saints, който през 2016 година се похвали с поредица от 27 поредни победи. Оказва се, че един клуб е постигнал още по-впечатляващ резултат, но рекордът му не е признат.

При нормални обстоятелства такъв отбор би трябвало тепърва да гради своята мощ, но не и в Тюркменистан. Основател на самия град Аркадаг е бившият президент на страната Гурбангули Бердимухамедов, който е отделил 5 млрд. долара за изграждането му. Аркдаг е неговият прякор, който означава “защитник” или “герой”.

Градът, разположен на 30 километра от Ашхабад, столицата на Тюркменистан, трябва да бъде завършен до 2026 г. Властите в страната искат това да бъде “интелигентен град”, който да използва природни ресурси. Всички сгради трябва да са стъклени или бели, покривите да са зелени. А комуникацията да е възможна само с електрически превозни средства. Цялата енергия да идва от възобновяеми източници.

От Гинес все още не признават единствения отбор без нито една загуба

Създаването на топ отбор

Бердимухамедов излезе с идеята за създаване на футболен клуб, който веднага беше вкаран в местната висша лига и дори трансферният прозорец беше удължен заради него. Ето как новото творение от град със 70 000 жители се превърна в топ отбор.

През първия сезон ФК Аркадаг спечели националния шампионат, след като победи във всичките 24 мача. А малко по-късно спечели и Купата на Тюркменистан. В настоящата надпревара победи и в шестте мача. И уверено се стреми към още една титла. Благодарение на това отборът има серия от 37 поредни победи. И няма нито едно поражение, или равенство от създаването си.

Подобен впечатляващ резултат би позволил на клуба от Тюркменистан да счупи рекорда на Гинес. Комисията обаче не иска и да чуе за това и рекордът за най-много поредни победи все още се държи от Ал-Хилал.

“Има сравнително малко подробности за тюркменската лига, по-малко, отколкото бихме искали. Това ни липсва за анализа, който извршваме, преди да признаем този и подобни рекорди”, призна говорител на Книгата на рекордите Гинес в интервю за “Гардиън”.

От Гинес все още не признават единствения отбор без нито една загуба

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции