<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=223817" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българите, от...

И в Нидерландия разследват мащабни измами със социални помощи от България

17 Април 2024
0 148

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България.

Отделът „Социални обезщетения“ е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се регистрират на нидерландски адрес и кандидатстват за обезщетения. Става въпрос за 2000 различни социалноосигурителни номера, предава БТА, по информация на Националната информационна агенция на Нидерландия АНП.

Това се посочва в писмо, което държавният секретар по обезщетенията и митниците Ауке де Врис е изпратила до Камарата на представителите. През 2013 г. също е разкрита българска банда, извършвала по този начин мащабни измами със социални обезщетения. Този нов случай изглежда като повторение на случая от 2013 г.

Разбиха българска банда, виновна за най-крупната измама с помощи в историята на Великобритания

Общественото недоволство около така наречената „българска измама“ според някои е допринесло значително за организираното преследване на измами.

И в Нидерландия разследват мащабни измами със социални помощи от България
Източник: istockphoto

В резултат десетки хиляди семейства бяха неправомерно обвинени и в последствие получиха големи обезщетения.

Възстановяването от този скандал с обезщетения все още създава главоболия за Де Врис.

Последствията от скандала с обезщетенията също така затрудняват отдела в предотвратяването на този вид измами, пише Де Врис. По думите ѝ служителите се опасяват да не сгрешат отново. Освен това поради несъответствие със законовата и нормативната уредба са били деактивирани системите за предупреждение, целящи идентифициране на заявления, в които нещо може да не е наред. Службата все още работи върху въвеждането на нов подход срещу измами, който ще намали риска от неправомерно отпускане на надбавки.

В същото време Де Врис предупреждава при тези нови сигнали за измама да не се забравя за хората и човешкото измерение. Възможно е да става дума за лица, които са жертва на злоупотреба с личните им данни. Държавният секретар се позовава и на неотдавнашния окончателен доклад от парламентарното разследване на политиката срещу измамите. Той заключава, че в продължение на години правителството е било сляпо за хората и закона.

И в Нидерландия разследват мащабни измами със социални помощи от България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции