<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=223908" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Максималната...

И според БНБ няма да се класираме навреме за еврото

18 Април 2024
0 169

И според БНБ няма да се класираме навреме за еврото. Това стана ясно от интервю на управителя на Българската народна банка Димитър Радев за БТА във Вашингтон, където се провеждат традиционните пролетни срещи на Световната банка и Международния валутен фонд.

Той прогнозира, че България няма да може да влезе в еврозоната в началото на 2025 г., каквито бяха намеренията. “Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарий”. Това коментира Радев.

Ето колко ще струва на държавата присъединяването ни към еврозоната

Той каза още, че бюджетът трябва да е антиинфлационен, какъвто по думите му в момента не е.

И според БНБ няма да се класираме навреме за еврото

“Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите”, добави Радев. В режим на валутен борд централната банка има по-ограничени възможности за контрол на инфлацията поради липса на някои от класическите инструменти за това. На този фон ролята на фискалната политика за въздействие върху цените е още по-голяма, коментира той.

Управителят на БНБ коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране, като посочи, че следи внимателно ситуацията на кредитния пазар и това, което вижда, го държи нащрек, но на този етап не вижда нищо тревожно.

Само преди няколко дни от “UniCreditBulbank” публикуваха доклад по темата. В него се прогнозира, че присъединяването ни към еврозоната вероятно ще се отложи за 2026 г. Защо това е възможен сценарий вижте:

Влизането ни в еврозоната изглежда все по-невъзможно да стане в срок

И според БНБ няма да се класираме навреме за еврото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции