<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=22391" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Великобритания пожела да излезе от Европейския съюз

24 Юни 2016
0 18767

Анализирайки досегашните резултати от референдума във Великобритания, Би Би Си предаде, че най-вероятно Великобритания ще напусне ЕС. 15 991 507 британци са гласували "за" напускане на Европейския съюз, а 14 890 095 британци за оставяне в ЕС, уточнява Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

 

Избирателната активност е 71 на сто. И така според желанията Уелс и Англия искат извън ЕС, а Шотландия и Северна Ирландия остават. Никола Стържън, която е премиер на Шотландия, обяви, че Шотландия може да разгледа бъдещето си като част от Европейския съюз. В случай на излизане на Великобритания от ЕС, британското правителство няма да може да представлява интересите на Северна Ирландия, съобщи ирландската националистическа партия "Шийн Фейн".

 

"В момента сме в неизследвана територия… Всички в кабинета са много уморени. Никой не е спал", каза служител от кабинета на британския премиер Дейвид Камерън. "Случващото се във Великобритания е лош ден за Европа", каза от своя страна германският вицепремиер и икономически министър Зигмар Габриел.

 

Токийската фондова борса преживява един от лошите си моменти, засегната от резултатите от референдума във Великобритания. В петък сутринта българско време, след като стана известно, че повече хора във Великобритания са гласували за излизане на страната от ЕС, борсата в Токио се срина с над 8 процента, тази в Хонконг регистрира минус 5%. Цената на барел петрол сорт "Брент" падна с 5%, а цената на унция злато излетя нагоре с 50 долара. Британският паунд се срути до нива, невиждани от 80-те години на XX век.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции