<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=22400" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В ЕС ще останем само България, Румъния и Гърция, смята Борисов (ВИДЕО)

24 Юни 2016
0 14013

Европейският съюз трябва да покаже, че може и без Великобритания. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов в коментар на резултатите от референдума във Великобритания, който събра повече гласове за излизане от Евросъюза, съобщава “Дневник”.

 

“Уважавам решението на техния народ, макар че от днес нататък ще е тежко разделен”, добави Борисов след извънредното заседание на правителството. Премиерът подчерта, че британският народ има право сам да реши съдбата си, но “ние да започваме да мислим за Европа без тях”.

 

“Всякакви преговори за особени статути, за подобни неща не трябва да се водят, защото това ще разбие съюза”, предупреди Борисов. На въпрос дали има вероятност да се получи ефектът на доминото и референдумът във Великобритания да предизвика допитвания и в други европейски страни, Борисов отговори: “Ще останем България, Румъния и Гърция като се получи ефектът на доминото”.

 

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПОЖЕЛА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

 

Според премиера с излизането на Великобритания ЕС става по-слаб, а това ще се отрази и на България. “Виждате пазарите как реагираха, аз предупредих за това. Лирата как падна, така че последствията са за всички”, коментира министър-председателят.

 

КАКВО ИМА ПОД ПОЛАТА?

 

Междувременно Брюксел излезе с категорична позиция, че Великобритания трябва да започне преговори за напускане на блока “колкото се може по-бързо”, след като в петък министър-председателят Дейвид Камерън обяви, че ще остави преговорите на своя приемник, предава “Франс прес”. Новината е цитирана и от “Мениджър”.

 

“Сега ние очакваме правителството на Обединеното кралство да приложи решението на британците, колкото може по-бързо, въпреки трудността на този процес”, се казва в съвместно изявление на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и на министър-предеседателя на Нидерландия Марк Рюте.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции