<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=224051" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: БСП поиска ос...

Приеха единодушно военните да получават по-високи заплати (видео)

19 Април 2024
0 151

Приеха единодушно военните да получават по-високи заплати. Днес със 195 гласа парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Текстовете предвиждат от 1 януари 2025 г. възнагражденията на българската армия да се повишат средно с 30%. Най-ниската длъжност за военнослужещ ще се равнява на средната заплата за страната. Като, разбира се, се запази изградената диференциация между военните звание и длъжности.

Създаването на този механизъм ще даде предвидимост и сигурност на военнослужещите и нужната мотивация да се избере военната кариера. Това посочват депутатите в мотивите към законопроекта.

Приеха единодушно военните да получават по-високи заплати (видео)
Снимка: Красимир Николов/БТА (ЛФ)

Промените ще изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР. С тях се въвежда нова система за определяне на основното месечно възнаграждение, което ще се увеличава със специфичен коефициент в зависимост от заеманата длъжност. Това е записано в доклада на Комисията по отбрана.

Търсят се военни: Над 700 са свободните работни места в българската армия (видео)

Ще се постигне и намаляване на съществуващите дефицити от отбранителни способности, особено в направление привличане и задържане на човешки ресурс в системата; повишаване привлекателността на военната професия; подобряване на заплащане на хората в отбраната с цел конкурентност на пазара на труда; механизъм за индексация, която да е социално поносима и да отразява реалното ниво на заплащане в страната; предвидимост на разходите за отбрана в Закона за държавния бюджет за следващата календарна година.

Приеха единодушно военните да получават по-високи заплати (видео)
Снимка: Красимир Николов/БТА (ЛФ)

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заяви от трибуната на Народното събрание, че законовото обвързване на нивата на най-ниското възнаграждение на военнослужещите към средната работна заплата ще доведе до конкурентоспособност на пазара на труда и осигуряване на въоръжените сили с високо мотивиран личен състав.

Запрянов изтъкна липсата на хора като основен дефицит в българската армия. По негови думи над 21% от щатните позиции в армията са свободни, а офицерите са с 26% по-малко от предвиденото.

Надяваме се промяната на възнагражденията на военнослужещите да се отрази положително за привличане на нови кадри между редиците ни! Факт е, че армията ни може да е на много по-високо ниво!

Видео: NOVA

Приеха единодушно военните да получават по-високи заплати

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции