<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=224066" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нова измамна ...

Бебенца починаха вследствие на заразяване с коклюш (видео)

19 Април 2024
0 1439

Бебенца починаха вследствие на заразяване с коклюш. Две едномесечни бебета са първите смъртни случаи на заболяването у нас от началото на годината.

Това е потвърдил за NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Бебчетата са от Кюстендил и след заразяване не са успели да преборят болестта.

Доц. Кунчев уточнява, че и двете са били в предимунизационна възраст.

Бебенца починаха вследствие на заразяване с коклюш (видео)
Снимка: iStock

Под лекарско наблюдения са всички, които са били контактни с починалите бебета. Децата не са били контактни едно с други, нито техните близки. Живеели в един и същ квартал.

Доц. Кунчев призна, че случилото се не е изненада за здравните власти. Причината е, че от началото на 2023 г. в Европа е започнало покачване на заболеваемостта от коклюш. Според официалните данни най-засегнати са децата и младежи на възраст между 10 и 19 години. Между 3 и 8% са засегнатите бебетa до 1-годишна възраст.

„Ако разпространението продължи, ще говорим за национална епидемия”, коментира главният държавен здравен инспектор. 

Увеличение на случаите на коклюш, а близо 24 хиляди деца нямат ваксина (видео)

Коментарът на “Господарите”

Само преди няколко дни обърнахме внимание на увеличаващите се случаи на коклюш в България. Оказа се, че близо 24 000 деца не са имунизирани срещу заболяването. Длъжни сме да подчертаем, че ваксината е задължителна, а също така и безплатна.

Двете бебчета не са били достигнали възрастта за имунизация, но тези 24 хиляди дечица – са! Насърчаваме родителите, които имат антиваксърски разбирания, да не поставят здравето на децата си в опасност, а да ги имунизират. Заболяването може да има усложнения при един незащитен организъм.

От вечната битка между антиваксърите и проваксърите най-потърпевши са именно децата, тъй като те не могат да взимат сами решение за своята имунизация! Нека не ги излагаме на допълнителен риск! Решението да не се допускат неимунизирани в детските заведения беше крачка в правилната посока. Здравето на дечицата трябва да е на първо място!

Отправяме искрени съболезнования на семействата на двете починали бебчета!

Бебенца починаха вследствие на заразяване с коклюш

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции