<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=224072" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бебенца почи...

Служебният здравен министър: Имаме регистрирани 205 случая на коклюш (видео)

19 Април 2024
0 120

Към този момент имаме регистрирани 205 случая на коклюш в страната. Това каза на брифинг в министерски съвет служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Министерство на здравеопазването потвърждава, че са регистрирани два смъртни случая на новородени деца с доказана диагноза коклюш. Наблюдаваме заболеваемостта в страната от началото на година и към момента се отчита ръст в заболеваемостта от коклюш.“, поясни тя.

„В тази връзка сме предприели мерки за изпращане на писма към районите здравни инспекции и Българския лекарски съюз с искането общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от листите си. МЗ, НЗОК и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ ще анализират данните. Още вчера сме дали указания за организация на необходимата лабораторна диагностика.“, допълни д-р Кондева.

Служебният здравен министър: Имаме регистрирани 205 случая на коклюш (видео)
Служебният здравен министър д-р Галя Кондева. Снимка: БТА

Искам да внеса малко яснота, за да няма излишни притеснения. Това, което се случва, не може да се назове „изненада“. То не е изненада, защо от началото на 2023 г. в Европа започна едно покачване на заболеваемостта от коклюш в много страни, което не просто продължи, но и се ускори през 2024 г.“, обясни от своя страна и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Припомняме, че днес стана ясно за първи два смъртни случая на коклюш. Починали са две бебета в Кюстендилско, които са били на възраст под имунизационната.

Бебенца починаха вследствие на заразяване с коклюш (видео)

Коклюшът или познат още с разговорното магарешка кашлица е силно заразно инфекциозно заболяване. Разпространява се по въздушно-капков път. То е напълно предотвратимо с ваксинация, която е задължителна у нас.

Молим ви, при първа възможност ваксинирайте дечицата си, за да избегнем загубата на невинни детски животи. Отправяме искрени съболезнования на семействата на двете починали бебчета!

Видео: Novini.bg

Служебният здравен министър: Имаме регистрирани 205 случая на коклюш (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции