<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=224114" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Полицията в Б...

Руснаци скочиха с парашут от стратосферата на Земята до Северния полюс (видео)

19 Април 2024
0 463

Руснаци скочиха с парашут от стратосферата на Земята до Северния полюс. Тримата поставиха световен рекорд. Мисията им е послужила като тест на нов прототип комуникационна система за използване в Арктика, предаде Reuters.

Михаил Корниенко, Александър Линик и Денис Ефремов са скочили от самолет Илюшин-76 на височина 10 500 метра. Те са прекарали около две минути и половина в свободно падане, преди да отворят парашутите си на 1000 метра над земята. Спускането е запечатано в зрелищно видео.

И тримата са получили измръзване на бузите, въпреки че са носели нагреваеми маски, каза организаторът Никита Цаплин. Скоростта им е била над 300 километра в час при температури на въздуха от -50 градуса по Целзий, които са се усещали като -70 градуса по Целзий.

Приземили са се близо до руската полярна база Барнео, където са успели да захранят сървър с помощта на дизелови генератори и да установят връзка със сателит. Оборудването е било хвърлено по-рано от по-ниска надморска височина.

Комуникациите в Арктика вероятно ще придобият по-голямо значение, тъй като нации, включително Русия, Съединените щати и Китай, се състезават там за ресурси, търговски пътища и военно предимство.

Руснаците са успели да изпратят данни чрез експериментална система. Възможностите на базираната в САЩ Iridium Communications Inc обаче осигурява покритие от двата полюса на Земята.

Нашето решение е прототип. Но все пак успяхме от нашия сървър да се свържем с нашия сателит и да прехвърлим данни“. Това казва Цаплин, който е управляващ партньор и съосновател на руския хостинг доставчик RUVDS.

Руснаци скочиха с парашут от стратосферата на Земята до Северния полюс (видео)
Снимка: стопкадър/видео

Разбира се, все още не е Iridium, но направихме някои малки стъпки в тази посока и това всъщност беше задачата – да видим колко реалистично би било да се изгради евтино решение, за да се получи достъп от компютър до сателит“, допълва той.

Пускат туристически полети до стратосферата с космическа гледка за 50 000 евро (видео)

Руснаци скочиха с парашут от стратосферата на Земята до Северния полюс (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции