<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=224142" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Три пъти разб...

Гърците започнаха да зареждат гориво в България

20 Април 2024
0 308

Гърците започнаха да зареждат гориво в България. Причина за това е, че цените на горивата в нашата съседка не спират да се покачват. Дори прогнозите са за още по-голямо повишение покрай Великден.

София е сред градовете с най-висок скок на цените на имотите в Европа (видео)

Гърците започнаха да зареждат гориво в България

Литър бензин гърците зареждат за около 2 евро на литър. Дизелът се продава за до 1,8 евро за литър. На някои от гръцките острови пък горивото стига 2,20 евро за литър.

Реакцията

По информация на гръцките медии, все по-голяма част от жителите на северните райони на Гърция, поне едни път на седмица зареждат гориво в България или в Северна Македония.

Както знаем, цените у нас са по-ниски, в Северна Македония още повече. Гърците обаче продължават да негодуват. Според тях еднократното зареждане в чужбина не решава проблема с все по-скъпите горива, пише Money.

Някои по-дребни собственици на бензиностанции в Гърция са пред фалит. Оборотите са спаднали рязко. При нас цените към днешна дата са средно 2,71 лв. за литър бензин и 2,79 лв. за дизел.

Горивото у нас

По информация на енергийните експерти, към момента в България не се очаква драстично поскъпване на горивата. По-скоро тенденцията е да се запазят ценовите нива, които виждаме в момента, със съвсем леки вариации нагоре или надолу.

България не може да произвежда, използва и внася руски петрол за производство на горива. След решение на Народното събрание, вследствие на продължаващата война на Русия в Украйна дерогацията окончателно отпадна.

Вносът на суровини от Москва спря окончателно, след като депутатите предсрочно прекратиха дерогацията, която ЕК беше дала на страната ни до края на 2024-а година.

Гърците започнаха да зареждат гориво в България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции