<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=224537" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Спасиха бебе ...

Парламентът прие по-сурови мерки срещу сексуалното насилие над деца

24 Април 2024
0 81

Парламентът прие по-сурови мерки срещу сексуалното насилие над деца. Давностният срок се увеличава на 35 години, пише NOVA.

Елена Йончева нямала доверие на Пеевски, но прие номинацията му (видео)

Парламентът увеличи сегашния срок от 20 години, приемайки на второ четене изменения в Наказателния кодекс. Повишава се и горната граница на наказанията за подобни престъпления. От опозицията възразиха срещу запазването на долната – от 2 години, тъй като тя позволява условни присъди. Не бяха съгласни и с увеличаването на давностния срок, тъй като на практика доказването на вина след толкова години е изключително трудно. 

Гроздан Караджов от “Има такъв народ” напомни, че от Прокуратурата вече са заявили в Правна комисия, че няма да се справят с подобна норма. “Вместо да се занимаваме с кухи предложения, да си измисляме някакви 50-годишни давностни срокове, в които ще може да се възобнови наказателното преследване, дайте да завишим долните граници. Тогава наистина ще има превенция. Или просто искаме да създадем една възможност и тук да се възобнови това много модерно движение #MeToo. Нито едно от делата, които бяха захванати в тази масова кампания, не доведоха до осъдителна присъда”, коментира Караджов.

Парламентът прие по-сурови мерки срещу сексуалното насилие над деца
снимка: iStock

Според бившия правосъден министър Атанас Славов от ПП-ДБ е нормално давностният срок за подобни престъпления да е по-дълъг. Това е практиката, която се налага в повечето държави.

“Това е повишена форма на защита за наистина най-уязвимите лица в нашето общество – непълнолетните и малолетните. Те се нуждаят от тази защита. А разследващите органи се нуждаят от необходимото време, за да съберат доказателства. Това е трудно, когато престъплението е извършено назад във времето”, посочи Славов.

Парламентът прие по-сурови мерки срещу сексуалното насилие над деца

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции