<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=22463" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Турският премиер посочи Ислямска държава като виновна за атентата в Истанбул

29 Юни 2016
0 804

Тридесет и шест са загиналите в тройната експлозия на атентатори камикадзе на международното летище "Ататюрк" в Истанбул, предаде БТА, като цитира турския премиер Бинали Йълдъръм. Първите изводи на разследващите насочват отговорността за атентата към Ислямска държава, каза премиерът Йълдъръм.

 

ВИДЕО ПОКАЗВА КАК ТЕРОРИСТ СЕ САМОВЗРИВЯВА НА ЛЕТИЩЕ "АТАТЮРК" (ВИДЕО +18)

 

Ранените в атаката са 147, някои от които са в тежко състояние. До момента няма данни за българи сред пострадалите в атентата, съобщи българският посланик Надежда Нейнски пред БНТ. В посолството са се обадили само четирима студенти, пропускащи полет за България, но настаняването им до сутринта е било уредено от летищните власти.

 

Тази сутрин полетите към летище "Ататюрк" са възобновени. Според първоначалните данни от разследването тримата атентатори са стреляли по хората с автоматично оръжие, преди да се взривят. Премиерът съобщи, че атентаторите са дошли на летището с такси. Атаката показва, че тероризмът е глобална заплаха, каза Йълдъръм. Той изтъкна, че тя става в момент, в който Турция постига успехи в борбата с тероризма. Турция има силата и решимостта да не допусне други подобни атаки, каза премиерът.

 

Нападението беше осъдено от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който призова за засилено международно сътрудничество в борбата с подобни терористични актове, предаде Франс прес.

 

САЩ също осъдиха атентата и обещаха подкрепа за Турция, която е партньор и съюзник от НАТО, като припомниха, че както в Брюксел е било атакувано международно летище – символ на връзките, които обединяват света, предаде Франс прес. Претендентката за президентската номинация на американските демократи Хилари Клинтън каза, че атаката на летището в Истанбул само затвърждава "нашата решимост да сразим силите на тероризма и на радикалния джихадизъм по света", предаде Ройтерс.

 

Претендентът за републиканската президентска номинация Доналд Тръмп пък каза, че нападението на летището в Истанбул показва, че терористичната заплаха е по-голяма от когато и да е било, предаде Ройтерс.

 

Нашите врагове са брутални и безмилостни и ще направят всичко, за да убият онези, които не се подчиняват на волята им. Ние трябва да предприемем стъпки за защита на Америка от терористите и ще направим всичко по силите си, за да подобрим сигурността, за да направим Америка безопасна, каза Тръмп.

 

На три летища в Ню Йорк и Ню Джърси полицията е започнала да патрулира с тактически оръжия, предаде ТАСС.

 

Източник: Dnevnik.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции