<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=224711" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гласуваха от...

Въведоха „таван“ на кешовите плащания за цяла Европа

25 Април 2024
0 556

Въведоха „таван“ на кешовите плащания за цяла Европа. Европейският парламент гласува лимит от 10 000 евро за плащанията в брой. Решението е свързано с борбата срещу изпирането на мръсни пари, пише Сега. Повече от две години законодателният орган на ЕС разработва цял пакет нови мерки в тази област. Те са насочени и срещу финансирането на терористични групи.

Определянето на обща “летва” за ЕС е тема, която се бистри от 2021 г. и премина през дълги спорове и съгласувания.

В момента в Германия и Австрия няма ограничения за кешовите плащания, докато повечето страни от ЕС са въвели тавани. В България на ръка може да се броят до 10 000 лева. След влизането на новите европравила в сила всяка от 27-те членки ще трябва да приложи “тавана”. В същото време всяка страна може да реши да постави “летвата” още по-ниско – например 5000 евро, както е у нас. 

Ще бъдат уеднаквени правилата в държавите-членки на ЕС за предотвратяване на прането на пари чрез акцизни и луксозни стоки, търговия с крипто активи и спортни клубове.

Въведоха „таван“ на кешовите плащания за цяла Европа
Снимка: iStock

Банки, агенции за недвижими имоти и казина ще бъдат задължени да проучват и идентифицират своите клиенти или действителните собственици на фирми, които се опитват да се скрият зад “непрозрачни правни схеми”. 

По-строгият контрол ще влезе в сила от 2029 г. за футболните агенти и клубове.

Като част от усилията си за ограничаване на прането на пари, ЕС създава специална агенция. Тя ще е със седалище в германския град Франкфурт.  Новата евроагенция ще има над 400 души персонал.

Късметлии спечелиха по 60 млн. евро от европейската лотария „Евроджакпот”

Въведоха „таван“ на кешовите плащания за цяла Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции