<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=224725" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Общината иск...

САЩ, България и още 16 страни призоваха „Хамас“ да освободи заложниците

25 Април 2024
0 89

САЩ, България и още 16 страни призоваха „Хамас“ да освободи заложниците и да прекрати кризата в Газа.

Призоваваме за незабавно освобождаване на всички заложници, държани от „Хамас“ в Газа повече от 200 дни“. Това се казва в изявление на страните, което високопоставен американски служител нарече изключителна проява на единодушие, предаде Reuters.

Всичките 18 страни имат граждани, държани от „Хамас“ шест месеца, след като палестинската въоръжена групировка започна нападението си срещу Южен Израел на 7 октомври и уби 1200 души. Смята се, че „Хамас“ все още държи 129 заложници от 253-ма, взети на 7 октомври.

Призивът е подписан от лидерите на САЩ, Аржентина, Австрия, Бразилия, България, Канада. Също Колумбия, Дания, Франция, Германия, Унгария, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Испания, Тайланд и Великобритания.

САЩ, България и още 16 страни призоваха „Хамас“ да освободи заложниците
Снимка: стопкадър видео YouTube/ AFP News Agency

Ние подчертаваме, че сделката на масата за освобождаване на заложниците ще доведе до незабавно и продължително прекратяване на огъня в Газа. Това ще улесни предоставянето на допълнителна хуманитарна помощ в цяла Газа и ще доведе до надежден край на военните действия“, се посочва още в изявлението.

Висшият лидер на терористичната организация Сами Абу Зухри е заявил пред Reuters, че „Хамас“ няма да се повлияе от изявлението. Той посочва, че Съединените щати трябва да принудят Израел да прекрати агресията си.

Топката сега е в американското поле“, казва Абу Зухри.

Високопоставеният американски служител, информирал журналистите за документа, коментира, че има някои индикации споразумение за кризата със заложниците да стане възможно. Но допълва, че това не е сигурно. Той не дава подробности, но казва, че решението зависи от “един човек” –  лидера на „Хамас“ (в ивицата Газа) Яхия Синуар.

Идеята за съвместното изявление е възникнала преди около две седмици. Тогава съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан се е срещнал с група членове на семействата на заложници от Газа.

То беше разпространено ден, след като президентът Джо Байдън се срещна в Овалния кабинет с бившата заложница Абигейл Едан. Тя е 4-годишно американско момиче, което е било заловено, след като е видяло родителите си убити от бойци на „Хамас“.

“Хамас” предлага прекратяване на огъня и размяна на заложници, Израел отговаря

САЩ, България и още 16 страни призоваха „Хамас“ да освободи заложниците

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Хиподил - Много Зле

    25 Април 2024

    САЩ, България и още 16 страни... :D Да не би да е България и още 17 страни ? :D

Реакции