<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=224815" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Италия се бор...

“Проникването” на българските медии покори нови дъна (“Коментарът на редактора”)

26 Април 2024
1 1512

“Проникването” на българските медии покори нови дъна. Провокирани от събитията през последната седмица, някак е неизбежно да не се включим с коментар по темата.

Станахме свидетели как една българска медия достигна нов връх в занаята си. Заглавието “Имало ли е проникване при срещата на Валерия с скандал в “Ергенът”?” обиколи интернет и социалните мрежи светкавично. Но не с отзвукът, който може би медията очакваше. Известни и безизвестни споделяха публикацията, за да изразят своето разочарование.

&#8220;Проникването&#8221; на българските медии покори нови дъна (&#8220;Коментарът на редактора&#8221;)
Скрийншот / Facebook, bTV

Дори на почитателите на “любовното риалити” този материал им дойде в повече…

В стремеж към заветния рейтинг, чийто връх bTV изглежда иска да достигне на всяка цена, без значение какво може да коства това, оттам май забравиха, че съществуват граници, които водеща медия не трябва да преминава. Медия, която нарича себе си първа по гледаемост в България; Медия, която твърди, че предлага качествено съдържание; Медия, която има претенции, че е пътеводител, учител и възпитател на българския народ.

Е, на това ли учите народа? На петте “К”-та, на които трябва да отговори всеки журналист преди да публикува материала си. Кой, къде, как, кога и с какво е “проникнал” в някого? Това ли е темата на дневен ред в праймтайм 20:00 ч. в делничен ден, когато гледат и малки деца? Така ли възпитавате същите тези деца?

Медиите трябва да са пример за обществото. От тях се очаква да се информираме, да се учим, да се развиваме. Да, в никакъв случай не отричаме и тяхната развлекателна функция. Шоу програми, телевизионни игри, риалити формати – всичко това е неизбежно и винаги ще се търси от зрителите. Те не искат само новини, в които основният поток е – политическа криза, насилие, катастрофи, убийства, несправедливости и т.н.

Негативният дискурс заема почетни позиции в дневния ред и това остава непроменено открай време.

Затова и всеки иска поне за малко да избяга от реалността и да се позабавлява. В това няма нищо нередно. И целта на споменатите развлекателни предавания е точно такава. Какво обаче става, когато се прекрачи границата отвъд забавлението и се отиде в съвсем друга посока – пошла, жалка и дори тъжна?

Доскоро “Ергенът” провокираше смях у зрителите

Най-малкото с това, че много от тях го гледат, за да се подиграват на участничките. Но вече по-скоро прокарва сълзи по лицата им. И то не заради романтичните жестове на Алек към ергенките. А от срам! Срам, че предаването успя да пробие дори дъното.

Не напразно е казано, че медиите са огледало на обществото. Българинът обича сеира, обича скандалите, зрелищата. Затова и предаването набра толкова бързо популярност у нас. Какъв по-голям сеир от това 12 жени да се надпреварват за един мъж?

Интересното обаче е, че след “проникването” огледалото се пропука. Реакциите на обществото не бяха насочени към участничките, а към медията. Обикновено хората пишат негативни коментари, присмиват се или дори обиждат претендентките, но сега като че ли се случи нещо като “пробуждане” и народът прогледна!

“bTV, вие сте дъното!”, “Да ви имам евтината телевизия, честно!”, “Голямо падение”,Когато дъното няма дъно” са само малка част от коментарите, които се изписаха по адрес на телевизията. И не ги виним!

bTV ядосаха зрителите с материал за “Ергенът” (снимка)

Предаването стартира със заявка за “любовно риалити”, а се превърна по-скоро в “нескопосан п*рно сериал”. Участничките признават с ръка на сърцето, че влизат само, за да станат известни, а телевизията стимулира да именно тези кандидатки, като ги прави такива. За съжаление не с хубаво. Поне, ако човек има нормални разбирания и морални ценности!

Няколко дни след излагацията с “проникването” медията затвърди омразата на своите зрители, като публикува друг материал със заглавие “Ергенът сподели мисли за любовта, зрителите го питат за проникването”. Както можем да видим по интеракциите с публикацията, никой зрител не пита горкичкия ерген нищо. Постът има един-единствен коментар, който е далеч от въпрос. “Ох, писнА ми от тоя Пикачу” явно означава “неистово желание да знам повече за проникването”.

&#8220;Проникването&#8221; на българските медии покори нови дъна (&#8220;Коментарът на редактора&#8221;)
Скрийншот / Facebook, bTV

Наблюдаваме, че и реакциите са далеч по-малко от по-горната публикация. Кой точно е питал за “проникването” не става ясно и от самия материал, така че това остава мистерия и за вас, и за нас.

Очевидно от bTV искат да се убедят в своята вярна аудитория, тъй като вчера обявиха стартирането на кастинга за новия сезон на “Ергенът”.

“Ергенът” вече започва кастинг за нов сезон (видео)

Забелязваме тенденцията, че с всеки следващ критериите стават по-ниски, претендентките по-амбициозни (но не за любов), а зрителите по-незаинтересовани. С този покориха дъното, но да видим! Може пък с четвъртия сезон да “проникнат” отново в сърцата на аудиторията.

Авторът, проникнал в този материал: Борислава Василева

“Проникването” на българските медии покори нови дъна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции