<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=224821" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Опити за руск...

Европейският парламент: Президентските избори в Русия не са легитимни

26 Април 2024
0 181

Европейският парламент: Президентските избори в Русия не са легитимни. Такава резолюция прие Европарламентът днес, предаде Укринформ.

Чрез резолюцията ЕП осъжда избора на Владимир Путин. Призовават се държавите-членки на Европейския съюз и международната общност да не признават резултатите от президентските избори в Русия за легитимни.

“Те са проведени в незаконно окупирани територии на Украйна. Не са били нито свободни, нито честни, нито отговарят на основните международни изборни стандарти и следователно им липсва демократична легитимност.” Това е посочено в текста.

Путин се радва на резултатите от вот, който повечето държави не признават за легитимен (видео)

Европейският парламент: Президентските избори в Русия не са легитимни

Освен това в резолюцията се подчертава, че изборите са проведени в атмосфера на страх и репресии. Както и че провеждането им в окупирана Украйна нарушава териториалния ѝ суверенитет.

„Призоваваме за ограничаване на отношенията с Путин до въпроси, необходими за регионалния мир, както и хуманитарни цели и цели за правата на човека, като размяна на затворници, връщане на депортирани деца в Украйна или призив за освобождаване на политически затворници“, се казва в резолюцията.

Европейските депутати също „изразиха съжаление“, че унгарският премиер Виктор Орбан поздрави Путин за изборната му победа.

Руските власти проведоха президентски избори между 15 и 17 март в Русия, както и в региони на окупирана Украйна. Тридневните избори доведоха до победа за Путин с 87,2% от гласовете. Изборите масово бяха приети като незаконни, несправедливи и лишени от свобода. Затова и западни лидери отказаха да поздравят Путин.

Владимир Путин е на власт в Русия от 1999 г. насам. Конституционните промени, подписани от него през 2021 г., му позволиха да се кандидатира за още два шестгодишни мандата, което означава, че той потенциално може да остане на власт до 2036 г.

Изборите в Русия за съжаление показаха нагледно какво се случва, когато един човек получи прекалено много власт и би направил всичко, за да я задържи.

Европейският парламент: Президентските избори в Русия не са легитимни

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции