<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=224918" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Днес празнув...

Днес е Цветница, вижте кой празнува

28 Април 2024
0 91

Отбелязваме Цветница – един от най-светлите християнски празници. Денят е посветен на влизането на Исус Христос в Ерусалим в навечерието на Страстната седмица. Денят се нарича още Вход Господен.

Цветница не е с фиксирана дата. Пада се неделята преди Великден.

У нас денят е изключително важен народен празник, тъй като едни от най-популярните имена са свързани с цветя и растения. Българите му казват още Връбница заради върбовите клонки, които се освещават от свещеници на този ден.

Млади хора се обединиха, за да раздадат хранителни пакети за Великден на нуждаещи се (видео)

Цветница в Библията

Според библейския разказ Исус влиза в Ерусалим заедно с някои от най-видните си ученици. Това се случва в дните около еврейския празник Пасха
Това се случва непосредствено след като Исус възкресява от гроба Лазар. Историята бързо се разпространява и много хора се събират, за да посрещнат Исус.

Посрещачите на Исус размахват палмови клонки и хвърлят цветя пред нозете му. Използват се и маслинови клонки. Хората посрещат Исус при влизането му в града, като сцената е описана в Новия завет.

Цветница в българските обичаи

Традиционно на този ден посещаваме църква, за да вземем осветени върбови клонки. Според народните вярвания те предпазват от злини и дават здраве. На някои места у нас клонките се забиват в гробовете на вече починали наши роднини.
Клонките се използват също да бъдат изкарани животните паша, като се вярва, че така ще бъдат здрави и плодовити.

В Северна България вярват, че на този ден починалите ни близки ни посещават. Поради тази причина в някои населени места се пали огън близо до гроба, за да е топло на душата на починалия.
В някои райони на страната все още се пази традицията осветените в църква цветя да се използват за баене против уроки и болести на децата и животните.

Тъй като Цветница е празник на цветята, с този ден завършват моминските пролетни игри. Привечер на този ден на мегдана се събират моми и ергени, за да играят последното Лазарско хоро. Към него се присъединяват още моми и момци, с което хорото се затваря. Това е първото сключено хоро след забраната да се играят хора по време на Великденските пости.

Лазарките от предния ден отиват на реката и пускат своите цветни венци. Момата, чийто венец изплува най-отпред, най-първа ще се задоми. Ако венецът се заплете и остане на едно място – сватба скоро не се предвижда. Избира се и кума, като се постави парченце хляб върху дръвче и всяка мома пуска своето в реката. Клончето, на която мома отиде най-далече – тя ще бъде кумата.

Днес е Цветница, вижте кой празнува
източник: istockphoto

Кумата от този ден до Великден е най-важната.

Всички моми мълчат пред нея, тя води хорото и нея люлеят на люлката. След това момите се събират в нейния дом, а тя ги гощава с постни гозби като коприва и питка.

Хлябът на Цветница не е обикновен. Сутринта рано момите стават и замесват обреден хляб, наричан „кукли”. Той има различни форми. От там е и другото име на празника Цветница – Куклин ден.

На празничната трапеза трябва да има постни ястия като боб, картофи, коприва. Тъй като Цветница съвпада с Големия пост, на този ден е позволено да се яде риба.

Цветница е и най-празнуваният имен ден в България. Имен ден имат всички, които са кръстени на цветя, дървета и храсти.

Ето и най-популярните от тях: Биляна, Беляна, Божура; Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Венета, Венцислав, Ванеса; Гергин, Гергина, Гроздан, Грозданка; Далия, Дафина, Дафинка, Делия, Дилян, Диляна, Делян, Деляна, Динка, Детелин, Детелина; Елица, Ела, Евелина; Жасмина, Жасмин; Здравко, Здравка, Зюмбюл, Зюмбюлка; Ива, Иглика; Калина, Калин, Калинка, Карамфилка, Карамфил, Карамфила, Китка, Камелия, Кестен, Кала; Латин, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Люляна, Лора.

А също и Маргарит, Маргарита, Маргаритка, Магнолия, Малина, Малин; Нева, Невен, Невена, Незабравка, Нана; Петуния, Паулина; Ралица, Роза, Розалина, Роксана, Росен, Росица; Смилян, Смиляна, Сияна; Теменуга, Теменужка, Трендафил, Трендафила, Трендафилка; Фидан, Фиданка; Цвета, Цветан, Цветана, Цветанка, Цветелин, Цветелина, Цветомир, Цветомира, Цветослав, Цветослава, Цвятко, Цвятка, Цветин, Цветина; Хризантема, Череша; Явор, Явора, Ягода, Ясен, Ясена, Ясенка, Ясмин, Ясмина.

Видео: FenFolkTV

Днес е Цветница, вижте кой празнува

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции