<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=224970" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ГЕРБ-СДС и ПП-...

Радев наложи вето над законови промени на ГЕРБ и ДПС (видео)

29 Април 2024
0 210

Радев наложи вето над законови промени на ГЕРБ и ДПС. От президенстката институция съобщиха за позицията на президента. Ветото е върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите, приети преди десетина дни с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Сред основните мотиви на Румен Радев е опасението, че те “застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда”.

Тези законови промени бяха разкритикувани от природозащитници, защото са насочени срещу извършването на оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС) по инвестиционни проекти. С поправката се съкратиха сроковете за изготвяне на такива оценки и се въведе принцип на мълчаливо одобрение на даден проект, ако той не бъде оспорен в срок.

Радев наложи вето над законови промени на ГЕРБ и ДПС (видео)
Снимка: Благой Кирилов/БТА (ЕВ)

Радев е възмутен, че Главчев изпълнява исканията на “своя партиен началник” (видео)

„Без да оспорва необходимостта от ускоряване на изграждането на обектите със стратегическо значение, президентът връща за ново обсъждане в Народното събрание текстовете, чието прилагане би довело до намаляване на нивото на отговорност на администрацията за защита на живота и здравето на хората при изпълнението на мащабни проекти”. Това се казва в съобщението от Президенството.

Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти, но едновременно да е съобразено със задължението на държавата да закриля своите граждани и природа.

Тези законодателни промени бяха внесени от Делян Добре в от ГЕРБ между първо и второ четене на законопроект, свързан с въвеждането на европейски изисквани. По този начин поправката изобщо не беше подложена на обществено обсъждане.

Държавният глава оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия. Според него това води до риск от ощетяване на обществения интерес.

„Съгласно мотивите на президента още едно обсъждане в Народното събрание е необходимо и защото тези промени, внесени между първо и второ четене в процедурата по приемане на закона, са гласувани без да е проведено обществено обсъждане, при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова обосновка”, посочват от президентската институция.

Радев наложи вето над законови промени на ГЕРБ и ДПС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции