<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=224988" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отложиха дел...

Фармацевти излизат на протест заради софтуерен проблем и неизплатени рецепти (видео)

29 Април 2024
0 50

Фармацевти излизат на протест заради софтуерен проблем и неизплатени рецепти. Те посочват пред NOVA, че заради това НЗОК спира плащането към аптеките по определени рецепти, което ги води към финансов нокаут.

Лекари въведоха на своя глава такса “компютър” заради е-рецептите

Фармацевтите предупреждават, че ако проблемът не се реши, има опасност част от тях да прекратят своите договори с НЗОК и населени места да останат без обслужване по Здравната каса.

От 1 април аптеките са длъжни да верифицират лекарствата, които постъпват. Касата засича това, но от Българската организация за верификация на медикаменти получава информация за грешки.

Фармацевти излизат на протест заради софтуерен проблем и неизплатени рецепти (видео)
снимка: NOVA

„Връщайки информацията от Организацията за верификация на лекарствените средства, излиза, че за 1 минута съм верифицирал 1 флакон 44 пъти. При нас в програмата показва нормална верификация”, обясни фармацевтът Димитрий Тюлеков от Благоевград..

„Информирахме всички институции. Аптеките отказват повече да работят безплатно. Получава се така, че НЗОК казва: „Вие нямате право на надценка”, а НАП казва: „Вие дължите ДДС”, заяви д-р Константин Качулев.

Коментарът на “Господарите”

Надяваме се, че НЗОК ще извика на среща фармацевтите и ще ги изслуша, защото е необходимо проблемите да станат ясни очи в очи и така да бъдат изяснени. Невъзможно е редица аптеки да откажат продажбата на лекарства по НЗОК. Това ще ги превърне единствено в дрогериини магазини и частен бизнес. Необходимо е адекватно решение!

Фармацевти излизат на протест заради софтуерен проблем и неизплатени рецепти (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции