<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=225001" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Прославихме"...

Не е вярно, че украинската армия е избила българи и то с български снаряди

29 Април 2024
0 121

Не е вярно, че украинската армия е избила българи и то с български снаряди. Дафина Кандова от Factcheck.bg коментира темата.

Factcheck: Фалшиви кадри внушават, че България и НАТО се “готвят за война”

Украйна избива българи с български оръжия – различни версии на това твърдение се появяват в редица български медии в края на март и в началото на април 2024 г. Това е единственият индикатор, който дава времева рамка на твърдението за предполагаем обстрел на селище в херсонска област, в което живеят етнически българи. Броят им варира в различните публикации. A според някои дори става дума за „българско селище”. Макар че много от българските медии не се позовават на никакъв източник, в някои публикации са цитирани руските държавни информационни агенции ТАСС и РИА Новости. Kакто и обвързаният с Кремъл информационен сайт НюзФронт. Това са единствените източници, до които информацията може да бъде проследена.

Имало ли е изобщо обстрел с български снаряди над Олешки?

Информацията, според която е имало обстрел над окупирания украински град Олешки идва от публикации в руските държавни агенции ТАСС и РИА Новости. Всъщност, показаните като доказателство за твърдението снимки на снаряди са били публикувани още през 2022 г. Проверка на Factcheck.bg не стигна до категорична информация кога, къде и дали изобщо са били използвани мунициите. Кадрите идват от два поста в онлайн платформата Х, респективно от 13 август 2022 г. и от 28 април 2023 г.

На снимките се виждат снаряди, произведени в българските военни предприятия „Арсенал АД“ и „Вазовски машиностроителни заводи ЕАД“. Снарядите са производство от 2018 г., а не от 2016 г., както твърдят публикациите в българските медии.

Второто „доказателство” за твърденията, че са използвани български муниции, е видео, в което украински войници изстрелват снаряд. Видеото е публикувано на 28 април 2023 г. и не може да бъде определено къде е било заснето.

“Сиви схеми”

Някои публикации съдържат и твърдението, че снарядите, използвани за предполагаемия обстрел, са пристигнали в Украйна посредством „сиви схеми” между дружеството „Арсенал” АД и летище Стара Загора. Твърдението се появява на български език за първи път в доказано свързания с Кремъл пропаганден сайт „НюзФронт”. Kато в последствие то може да бъде намерено почти дословно и в български онлайн издания. В отговор на запитване от Factcheck.bg, Министерство на икономиката и индустрията съобщи, че старозагорското летище няма разрешение за износ на подобни изделия. 

Официалният отговор от министерството гласи, че „от началото на военната операция в Украйна българското дружество „Арсенал” АД, Казанлък, не е подавало заявления и съответно не притежава разрешения за износ на продукти, свързани с отбраната, за Украйна.

„Държавна консолидационна компания“ ЕАД, собственик на терена, на който се намира летище Стара Загора, от своя страна потвърди, че летището е закрито за полети от 2007 г. насам. И че лошото експлоатационно състояние на инфраструктурата „прави и физически невъзможно осъществяването на летателна дейност“.

Наистина ли град Олешки е български?

В различните версии на разпространеното твърдение се говори за „българско селище“, наличие на „етнически българи”. Или се дава информация за 2000 българи, които живеят в херсонска област. 

Последното официално преброяване на населението в Украйна, включително и в Херсонска област, е направено през 2001 г. В областта действително съществува град на име Олешки. В българските медии градът често е наречен „Олешка” или с руското му наименование „Альошка”. Градът е преименуван „Олешки” през 2016 г., за което свидетелства решение на Върховната Рада на Украйна. Преди 2016 г. градът се е наричал „Цюрупинськ“. Проверка на състава на населението в Цюрупинськ според преброяването от 2001 г. показва, че има 0.03% българско население или 69 българи

В момента Херсонска област, където се намира град Олешки, е обявена за част от Руската федерация. Това показва устав в официалния телеграм канал на администрацията на Олешки общински район. Град Олешки е включен и в изборите за президент на Руската федерация през март 2024 г. 

Тъй като град Олешки е под управлението на Руската федерация, няма как да бъде получена достоверна информация за етническия състав на града от местната администрация.

Територията на Олешки към този момент е зона на военни действия. Районът не за първи път е обект на сражения. Но за първи път в информациите се акцентира върху “българско население” и се говори за „българско селище“.

Не е вярно, че украинската армия е избила българи и то с български снаряди
снимка: Factcheck.bg

Пътят на дезинформацията

Недоказаната информация, че етнически българи са били обстрелвани от български снаряди, е публикувана за първи път на 27 март 2024 г. в сайта на руската информационна агенция ТАСС. 

Материалът цитира изказване на Алексей Живов, представен като „военен доброволец”, в което той сравнява предполагаемият обстрел с геноцид над етнически българи: „Смело можем да кажем, че се извършва геноцид, който българите извършват над своите културни и етнически сънародници“, казва Живов.

Проверка на Factcheck.bg показва, че Живов e основател на движение „Национални патриоти на Русия“ и член на дясно радикалната организация „Дясно консервативен алианс“. В своя телеграм канал Живов споделя руски пропагандни послания във връзка с войната в Украйна – че руските войски в Украйна са всъщност „мироопазващи”, например. 

ТАСС публикува и видео, в което трима души, обявени като „представители на българската общност в херсонска област”, апелират към президента Румен Радев с молба да прекрати българските доставки на оръжие за Украйна. 

Лъжите

Участници във видеото са Генадий Недялков, съпругата му Любов Недялкова и Иван Абажер – добре познати на местната общественост фигури, симпатизиращи на окупационната власт.

Генадий Недялков е обвинен в колаборационизъм от украинската прокуратура. Обръщението на Недялков към българския президент е на руски език. Понастоящем Недялков е част от окупационната власт в Херсон – депутат от листата на „Единна Русия”. Любов Недялкова е съпруга на Генадий Недялков. И депутат от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ). Иван Абажер е член на Обществената палата на Руската федерация и на Черноморската асоциация за Международно сътрудничество. Във видеото той говори на руски и казва, че България доставя на „украинските нацисти” „оръжия за масово унищожение”. Това е напълно невярно, тъй като оръжия за масово унищожение означава ядрени, химически и биологични оръжия. Онлайн могат да бъдат намерени много негови изказвания в духа на кремълската пропаганда. В интервю по повод честването на трети март, Абажер например казва, че това не е празник на България. А на „руский мир” (руския свят).

Малко след публикацията в ТАСС от 27 март излизат и материали в българските онлайн издания „Обективно“, „Лентата“, „Скандално”, „Гласове” и „Епицентър” със същите твърдения. Ден по-късно в телеграм канала на Владимир Сальдо, губернатор на област Херсон, е публикуван видеоклип, в който твърденията са повторени. Същият видеоклип е публикуван и в статия на български език в свързаното с Кремъл онлайн издание „Нюз фронт“, пак на 28 март. В рамките на деня, публикации, съдържащи идентични твърдения излизат с подобен текст и съдържание в изданията „Би нюз“, „Гласове“, „Правдa.бг“. “Информиран“, „Критично“, „Факти.бг“, „Класа”, „SafeNews”.

Втората вълна

След затишие от малко над седмица, в началото на април започва втора вълна на разпространение. Този път основана на видеоклипа с тримата „представители на българската общност” в Херсонска област. Изданията, които разпространяват информацията, до голяма степен се припокриват със споменатите досега. „Гласове”, „Лентата”, „Новини247”, „От упор”. „ONovini”, „Класа”, „НюзФронт”, „ПИК”. „Свободно слово”, „Епицентър”, „Скандално”, „Труд”. 

Твърденията за обстрел на Олешки с български снаряди не са доказани от руските медии по никакъв начин. Снимките с български снаряди са стари. И не могат да се свържат с мястото, на което се твърди, че са използвани. Не може да се каже с точност дали и колко етнически българи живеят в Олешки. Но със сигурност не може да се твърди, че е „селище на етнически българи”. Тези аргументи, както и начинът на разпространение на твърденията, показват, че става дума за дезинформационна кампания. 

Целта е да се повлияе върху общественото мнение и институции в България по въпроса за доставката на оръжия на Украйна. „Украйна избива българи с български оръжия” е пропагандно клише, конструирано по същия модел. Както „Украйна гори живи българи” и „Украйна руши български паметници”. От самото начало на войната срещу Украйна Кремъл целенасочено се опитва да внуши на българското общество, че Украйна води антибългарска политика и че България не трябва да помага на Украйна, включително с доставка на оръжия. 

Видео: NOVA

Не е вярно, че украинската армия е избила българи и то с български снаряди

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • На 4 очи

    29 Април 2024

    Има ли български муниции там ? Има ! Има ли българи там ? Има ! Възможността българин да бъде убит от българско оръжие е реална (а вероятно и вече факт). Обаче излиза някаква интернет мадама и обяснява че факчек.бг казал че няя проблем. Няма проблем да избиваме лошите руснаци с наши муниции а дали и някой украинец не го е отнесъл… Много ме изкефи когато булята от клипа каза „няма как защото няма разрешение“… Бухахахах! А след като там има вече и ще има убити българи важно ли е точно с какво оръжие са убити ? Изнасяме ли за там ? Да! Има ли убити българи там ? Да! Останалото са кухите приказки на девойката с 4те очи.

Реакции