<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=225007" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бивша здравн...

Ето кога отваря врати първият затвор без решетки у нас (видео)

29 Април 2024
0 978

Ето кога отваря врати първият затвор без решетки у нас – през септември. Това стана ясно днес от заключителната конференция по проекта за изграждането на комплекса в Самораново. Новината съобщи пред журналисти директорът на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН) главен комисар Ивайло Йорданов.

Проектът е на стойност 42 милиона лева. Той е изграден по Норвежкия финансов механизъм и е част от дългосрочна програма за сътрудничество.

Затворът е предвиден за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди. Той е първият у нас, който няма да има решетки, припомни главен комисар Йорданов. Капацитетът му е за 400 лишени от свобода, като те ще бъдат включвани в различни дейности, свързани с образование и заетост. Също така целенасочено ще се работи със семействата на лишените от свобода.

Всяка една килия в затвора ще е за по двама лишени от свобода, с отделен санитарен възел.

Ето кога отваря врати първият затвор без решетки у нас (видео)
Снимка: Благой Кирилов/БТА (ЕВ)

“Условията в местата за лишаване от свобода са изключително важни както за служители, така и за обществото. Никой не е застрахован, че може да попадне там. Ролята ни е да работим с постъпилите в затвора и да ги подготвим за живота на свобода, за да могат да се влеят в обществото, да станат различни хора и да не допускат повече грешки”, коментира директорът на ГДИН.

У нас се строи затвор от ново поколение без решетки (видео)

Министърът на правосъдието Мария Павлова каза, че преди всичко благодари и на скептиците, които не са вярвали, че за 1 година и 4 месеца затворът може да бъде факт.

„Това ни даде силата и увереността да удвоим усилията и да дадем всичко най-добро от себе си”, посочи тя.

Ето кога отваря врати първият затвор без решетки у нас (видео)

Тя отбеляза, че е приела проекта като лична кауза. Павлова посочи, че затворническият комплекс има повече от 10 сгради, сред които учебен център, хотелска част, училище, библиотека, работилници и други. Тя добави, че мерките за сигурност в затворническия комплекс ще бъдат на високо ниво, като е изградена модерна система за охрана.

За първи път в български затвор има обучителен център за персонала.

„Когато човек гледа нещата отвън, вижда промените. И темите, които обсъждаме сега, не можехме да обсъждаме преди 5 години, защото нещата се развиват. Сега искам след 5 години пак така да си говорим. Дайте си сметка, че вие променяте правилата на играта“, коментира Ким Екхауген, директор на международна дирекция в Норвежка служба.

Това е първият построен затвор в България от 60 години насам. Проектът е по Програма “Правосъдие” на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Първите 400 лишени от свобода ще влязат в затвора в Самораново през септември. През 2023 г. тогавашният служебен министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че до края на април 2024 г. се очаква затворът в Самораново да бъде готов.

Ето кога отваря врати първият затвор без решетки у нас

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции