<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=225081" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Обещаха да ув...

“Топлофикация София” е изгубила 200 милиона лева заради неизгодни сделки с хора на Ковачки (видео)

30 Април 2024
0 139

“Топлофикация София” е изгубила 200 милиона лева заради неизгодни сделки с хора на Ковачки. Това коментира пред OFFNеws общинският съветник от “ПП-ДБ-“Спаси София”” Бонка Василева.

Дружеството е пропуснало възможността да спести 200 млн. лв. разходи от квотите си за въглеродни емисии през последните шест години. То е сключвало договори с неизгодни клаузи с търговци на емисии и е купувало квоти на цени, значително по-високи от пазарните.

Това показва експертен анализ на публични данни за 2019 – 2024 г., изготвен за „Грийнпийс“ – България. Периодът, разгледан в анализа, започва от 2019 г. Тогава влиза в сила договорът между „Топлофикация София“ и „Grand Capital“ – търговски посредник, свързван с енергийния бизнесмен Христо Ковачки.

Интересното в случая е, че договорът предвижда възнаграждение за посредника в размер на 0.50 евро за всяка закупена квота. В същото време обаче той предвижда и фиксирана цена за закупуване на квотите въглеродни емисии от 28.50 евро/тон, въпреки значително по-ниските прогнозни цени на квотите в момента на сключване на договора.

В анализа на публичните данни за следващите години прави впечатление, че средната цена на закупените квоти превишава – в някои от годините значително – средната пазарна цена през съответната година.

Това води до заключението, че „Топлофикация София“ не е положила достатъчно усилия да заложи максимално изгодни за дружеството условия при търсенето на посредник, който да купува квотите от негово име и за негова сметка.

Бонка Василева коментира, че реално около 200 милиона е загубата на Топлофикация от неизгодното купуване на въглеродни емисии.

&#8220;Топлофикация София&#8221; е изгубила 200 милиона лева заради неизгодни сделки с хора на Ковачки (видео)

До 1.6 млрд. лв. дългове на “Топлофикация София” ще бъдат платени от бюджета

“Тази безстопанственост, която се е вихрила или някакви схемаджийски неща, които се случват, трябва да се разнищи в абсолютни детайли, ще има проверки”, заяви тя.

Купуването на въглеродни емисии е операция, която се извършва от финансов посредник. Той играе на борсата и закупува съответните емисии за тези потребители, които са задължени по закон да купуват такъв тип емисии.

В случая това е “Топлофикация София”. Тя сключва договор с фирмата “Grand Capital”, която получава процент за всяка закупена квота, записана в договора. От друга страна – и тук е голямата уловка, те имат фиксирана доста висока цена за тези квоти. Тоест – те имат фиксирана печалба. Те обаче са купували на много по-ниски цени от фиксираните и са спечелили 9 милиона допълнително. 

Грийнпийс пуска сигнал до прокуратурата през 2021 г. Според българското законодателство общиснко дружество, което е сключило неизгоден договор и е така е пропуснало ползи, носи наказателна отговорност.

Тогава е трябвало Столичният общински съвет да потърси отговорност на този управителен съвет защо са сключени такива договори. Има две хипотези – че те не знаят за какво става дума или за някаква финансова изгода, която се е разпределяла между всички.

Според информацията изглежда “Топлофикация София” умишлено е сключила неизгоден договор, за да се облагодетелства някой друг. Типична схема, която сме виждали неведнъж. Въпросът тук е кой от дружеството е прибрал “обезщетението” за тази така изгодна сделка?

“Топлофикация София” е изгубила 200 милиона лева заради неизгодни сделки с хора на Ковачки

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции