<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=225097" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Промените в З...

Официално бюджетната комисия прие пълната забрана за хазартна реклама в медиите (видео)

30 Април 2024
0 435

Официално бюджетната комисия прие пълната забрана за хазартна реклама в медиите. Това решиха депутатите в парламента на второ четене.

Асоциацията на българските оператори изрази притеснения за забраната на хазартни реклами

Рекламата на хазарт във всякаква форма се забранява във всички видове медии – телевизия, радио, печатни издания и електронни страници.

Текстовете бяха приети единодушно с 14 гласа “за”. Единственото изключение е за игрите на държавното предприятие “Български спортен тотализатор”. Тъй като за разлика от частните хазартни оператори, които са свободни да разполагат с приходите от дейността си, тотото задължително разпределя печалбата си за спорт и култура. 

Допуска се само външна реклама върху билбордове, които се намират на разстояние не по-малко от 300 метра от училища, детски градини, университети, върху самите хазартни зали, както и върху спортни съоръжения и екипировка, с изключение на тази за деца.

Предложението за забрана на рекламата за хазарт беше внесено миналата сряда от Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и Йордан Цонев (ДПС). Още миналата седмица законопроектът скоростно бе разгледан от ресорната комисия, а после и прието на първо четене в пленарната зала. Срокът за депутатски предложения между двете четения беше съкратен на минималния – три дни, които изтекоха в понедленик сутринта.  

Официално бюджетната комисия прие пълната забрана за хазартна реклама в медиите (видео)
снимка: Дневник

Зависимост на медиите

Големите телевизии, сайтове и други медийни групи в България признаха, че са силно зависими за функционирането си от хазартната реклама и интерпретираха предложението като удар срещу свободата на словото и независимостта им от политически натиск. За забраната обаче от години настояват медийни експерти, организации за защита на децата, психолози, групи на хазартно зависими и множество граждани чрез онлайн петиции.

Незаконната реклама на хазарт ще се констатира от Съвета за електронни медии. От своя страна той ще предава случаите на Националната агенция за приходите, която ще налага предвидените санкции. Сайтове, които публикуват незаконна хазартна реклама, ще бъдат спирани по еврорегламента за спиране на всяко незаконно съдържание онлайн. Това ще става със заповед на Националната агенция за приходите, потвърдена от съда.

Депутатите гласуваха още забрана за зали с игрални автомати и казина в селища с под 10 000 жители, но тя ще влезе в сила 3 години след приемането на текстовете. Въвеждат се и допълнителни ограничения на нелегалния хазарт. Както и на захранването на сметки при онлайн залаганията от лица под 18 години чрез пощенски преводи и предплатени ваучери.

Приети бяха и предложения на Божидар Божанов за ограничаване на рисковото поведение при онлайн залагания. Мерките ще бъдат записани в наредба на здравното министерство, която ще включва максимален престой в даден сайт. Максимален размер на загубите за определен период, максимален обем на залозите за определени игри. 

Видео: Дневник

Официално бюджетната комисия прие пълната забрана за хазартна реклама в медиите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции