<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=225159" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лена Борисла...

Главчев се похвали, че ще има детска болница… но частна

30 Април 2024
0 98

Главчев се похвали, че ще има детска болница… но частна. Осигурено е финансирането на държавната детска болница. Това обяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев в Клисура, предаде БТА. Коментарът му е по повод решението на служебното правителство да одобри създаването на МБАЛ „Мама и Аз“ в София.

Няма колизия между двете болници – едната е и за деца, и за възрастни, а другата е само за деца. Но пак казвам, че финансирането за държавната детска болница е осигурено, така ме увери министърът на здравеопазването“, обясни Димитър Главчев.

Главчев се похвали, че ще има детска болница&#8230; но частна
Снимка: стопкадър/видео

Решението на кабинета доведе до реакцията на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница. Според него София и регионът нямат финансовия и кадрови капацитет да захранят две големи многопрофилни детски болници. От Обществения съвет настояха служебното правителство да обясни решението си за одобряването на проекта.

Решението беше гласувано в последния работен ден при пълна липса на прозрачност и информационно затъмнение преди продължителни празници и е едно от първите решения в сферата на здравеопазването, гласувано от служебния кабинет. Вече повече от година настояваме, че София и регионът нямат финансовия и кадрови капацитет да захранят две големи, многопрофилни детски болници. В края на миналата година това беше доказано и от Анализа на нуждите от детска болница, изготвен по искане на МЗ с техническата подкрепа на Европейската инвестиционна банка“. Това се посочва в позиция на Обществения съвет, публикувана във Facebook.

Според анализа само в София и региона не достигат 123 лекари с педиатричен профил. Медицинските сестри пък са критично малко и в напреднала възраст.

Одобряването на частния проект минира създаването на Национална детска болница и поставя под въпрос всички положени до този момент усилия и поети ангажименти. С приемането на това решение предварително се залага дефицит на кадри и се създават допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект. Интересите на частни структури се поставят пред интересите на обществото, без да е ясно по какъв начин това решение ще се отрази върху детското здравеопазване в София и в региона“. Това добавиха от Обществения съвет.

На решението реагираха с позиция и от Министерството на здравеопазването. Обясниха, че в бъдещата частна болница „Мама и Аз“ се предвиждат само 40 легла за деца.

Депутатите най-после се захванаха с изграждането на Национална детска болница

Главчев се похвали, че ще има детска болница… но частна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции