<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=225204" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Йотова е скеп...

Фондация “Даная”: Ще съдим държавата заради одобрението за частна детска болница

01 Май 2024
0 78

Фондация “Даная”: Ще съдим държавата заради одобрението за частна детска болница. Това обявиха оттам в своя Facebook публикация.

“С това решение служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи”. Това пишат от фондация “Даная”.

Те припомнят, че преди няколко месеца по искане на Министерството на здравеопазването и с подкрепата на Европейската инвестиционна банка е изготвен Анализ на нуждите от детска болница. Той посочва, че в България липсва финансово и кадрово обезпечаване дори за една детска болница в София.

Според фондацията решението на служебния кабинет за частна болница на практика ще саботира и мъчителния процес на изграждане на национална детска болница, въвеждаща съвременните стандарти за детско здраве.

Главчев се похвали, че ще има детска болница… но частна

Фондация &#8220;Даная&#8221;: Ще съдим държавата заради одобрението за частна детска болница

“През 2022 г. силният обществен натиск спря одобрението на проекта за частната болница “Мама и аз” с един основен аргумент. Изграждането на частна детска болница преди националната ще обезкърви системата, която страда от хроничен недостиг на лекари и сестри. Правителството на Димитър Главчев неглижира аргументите на обществото и педиатричната общност”. Категорични са от фондация “Даная”.

Служебният министър излъга, че прокуратурата е прекратила производството по казуса “Даная” (видео)

В решението на служебния кабинет от сряда се посочва, че новата болница ще има 30 клиники и отделения с общо 413 легла и в нея ще се лекуват лица до 18 години, както и над 18-годишна възраст. Инвеститорът “Търговска лига – Глобален аптечен център” има готовност да изгради новото лечебно заведение за 48 месеца. Най-оптимистичният срок за бъдещата детска болница е четири години. Това каза през януари тази година Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

По-рано президентът и вицепрезидентът остро разкритикуваха служебния кабинет за решението за частната детска болница.

Подкрепяме решението на фондация “Даная”! Държавата трябва да си изпълни обещанието за Национална детска болница, която да лекува безплатно всички деца, преди да одобрява частни заведения!

Фондация “Даная”: Ще съдим държавата заради одобрението за частна детска болница

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции