<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=225271" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Калоян Стайк...

Грузинският парламент прие и на второ четене спорния закон за “чуждестранни агенти”

02 Май 2024
0 149

Грузинският парламент прие и на второ четене спорния закон за “чуждестранни агенти”. Това се случи на фона на масови протести срещу законопроекта в Тбилиси през последните две седмици, в които се включиха десетки хиляди хора.

ЕС: Грузия да не приема закона за “чуждестранните агенти”

Документът, наречен „За прозрачността на външното влияние“, е предложен от управляващата партия “Грузинска мечта”. За него в сряда на второ четене гласуваха 83 от 150 депутати на управляващите и техните съюзници в парламента. Представителите на опозицията не участваха в гласуването. Така резултатът се оказа същият като при гласуването на първо четене. За окончателното приемане на законопроекта, той трябва да бъде приет и на трето четене. Гласуването се очаква на 17 май.

Ако бъде приет, законът ще изисква от неправителствени организации, граждански обединения и медии да се регистрират като “чуждестранни агенти”, ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

От “Грузинска мечта” казват, че законът има за цел да повиши прозрачността на неправителствените организации и борбата срещу така наречените от нея “псевдолебирални ценности”, налагани от чужденци.

Грузинският парламент прие и на второ четене спорния закон за &#8220;чуждестранни агенти&#8221;
снимка: BBC

“Руски закон”

Противниците му обаче го наричат “руски закон”, тъй като той е огледален на този, прокаран преди време от Владимир Путин. Кремъл го използва за репресии над опонентите си. Западните държави също предупреждават, че мярката, която се обсъжда в грузинския парламент, има за цел да контролира гражданското общество. Президентката на страната Саломе Зурабишвили каза, че ще наложи вето, ако законът бъде официално приет на трето четене, както се очаква. Правителството обаче има нужният брой гласове, за да отхвърли ветото.

В сряда вечерта противниците на законопроекта отново се събраха пред сградата на грузинския парламент в Тбилиси. Протестиращите окупираха целия район пред сградата на парламента. Те блокираха входа на сградата. Според очевидци полицията е използвала сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстрантите.

Антируските настроения в Грузия често набират сила. Москва контролира около една пета от грузинската територия, по-голямата част от която беше завзета по време на кратка война през 2008 г.

Припомняме, че спорният закон наскоро стана обект на масов бой в грузинския парламента, както и на редица демонстрации в страната. Протестиращи срещу него бяха подложени за брутално полицейско насилие.

Масово полицейско насилие над протестиращи в Тбилиси (видео)

По същество законопроектът предвижда организации, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да бъдат вписвани като агенти на чуждо влияние. Смята се, че най Най-вероятно той ще бъде приет от парламента, който е доминиран от управляващата партия “Грузинска мечта” и съюзниците ѝ. Противниците на закона също смятат, че приемането му ще коства членството на страната в ЕС.

Предстои да видим дали Грузия ще рискува желаното присъединяване към съюза!

Видео: BBC

Грузинският парламент прие и на второ четене спорния закон за “чуждестранни агенти”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции