<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=225289" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Възрастни же...

Хакери пращат фалшиви SMS-и, за да крадат лични и банкови данни (видео)

02 Май 2024
0 202

За нов тип измама в интернет съобщава NOVA. Хакери изпращат фалшиви имейли и SMS-и в опит да източат лични данни или информация за кредитни или дебитни карти.

В рамките на последните две седмици множество потребители в интернет сигнализират, че са получили SMS, който иска от тях да последват хипервръзка, за да получат някакъв вид награда или пратка, изпратена до тях без знанието им. Ако потребителят последва линка и въведе данните, те лесно могат да бъдат откраднати и с тях да бъде злоупотребено, предупреждават експертите.

Тези измами са от типа „социално инженерство“ – измамниците се опитват да злоупотребят с твоето доверие или непоглеждане на детайлите. Има най-различни вектори, през които може да се атакува. Най-известният е „фишинг“, например, да получиш фишинг имейл. Друг е т.нар. „смишинг“ – който идва от SMS. Трети такъв вектор е „вишинг“ – гласов.“, посочва експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Хакери пращат фалшиви SMS-и, за да крадат лични и банкови данни (видео)
Източник: istockphoto

БНБ предупреждава за нова измама от името на банката

Коментарът на “Господарите”

Престъпниците могат да се доберат до вашия телефонен номер през различни платформи, боравещи с лична информация – Facebook, OlX, Instagram и т.н. Също така и на абсолютно случаен принцип чрез научкване. Никога не се доверявайте на получени съобщения, съдържащи линкове или телефонни номера. Често те ви предлагат страхотни оферти или бонуси, от които трябва да се възползвате в кратък срок. Обикновено те се представят за банки или мобилни оператори.

Аналогични примери има и в платформите за търговия, където измамниците могат да ви предложат да извършат плащане чрез външна система. Или пък ще ви кажат, че не са успели да видят информацията на ваша обява и ще ви помолят да се свържете през друга платформа като whatsapp, viber или telegram.

Хакери пращат фалшиви SMS-и, за да крадат лични и банкови данни (видео)
Източник: Личен архив

В такива случай е най-добре да не отваряте съобщението и при никакво положение не натискайте върху чужди линкове. Ако се съмнявате в измама, най-лесното, което можете да направите, е да се консултирате за подобни инциденти в интернет.

Хакери пращат фалшиви SMS-и, за да крадат лични и банкови данни (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции