<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=225311" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Осъдиха АПИ д...

Съдът се произнесе окончателно по казуса със софийския инсинератор

02 Май 2024
0 62

Съдът се произнесе окончателно по казуса със софийския инсинератор. Върховният административен съд окончателно отмени Решението по оценка на въздействието върху околната среда от 28 август 2015 г. То е на Директора на Регионална инспекция по околната среда и водите в София. С него се одобрява инвестиционното предложение. Става дума за „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на RDF / Refuse Derived Fuel/ отпадък“ на площадка ТЕЦ „София“, район „Сердика”, с възложител „Топлофикация София“ ЕАД, информира NOVA.

По този начин върховните магистрати оставят в сила решението на Административен съд София- град по искане на няколко екоорганизации.

Жалбата е от екосдружение „За Земята“, от Национално сдружение за защита на собствениците на имоти, от сдружение „Независим обществен контрол“, от Сдружение „Коалиция за устойчиво развитие“ и физическо лице.

След 8 години съдебна сага съдът се произнесе по казуса със софийския инсинератор

От съда са поискали допълнителни доказателства, които да покажат кръга на засегнатата общественост, да има публични обсъждания. Магистратите са поискали да бъдат изяснени въпросите за здравния риск, съдържанието, нивата и териториалния обхват на разпространение на вредните за човешкото здраве емисии от изпускащото устройство. Те са препоръчали да се отчетат и данните за разстоянията до жилищните сгради и обектите, подлежащи на здравна защита.

Съдът се произнесе окончателно по казуса със софийския инсинератор
Снимка: iStock

Върховните магистрати примат, че решението на Административния съд София, с което е отменено Решението по ОВОС, е правилно. Инвестиционното предложение не е аргументирано в доклада за ОВОС. От РИОСВ София са одобрили доклада без наличието на достатъчно доказателства.

Напълно формално административния орган е съгласувал доклада за ОВОС при наличните непълноти и неизяснени обстоятелства относно очакваното влияние върху човешкото здраве и въздействието на същата върху околната среда”, се казва в решението на ВАС.

Завод за милиони трови хиляди хора край София? (РЕПОРТАЖ)

Крайно време е да се използват по-екологични методи за преработка на отпадъците, които не замърсяват околната среда.

Съдът се произнесе окончателно по казуса със софийския инсинератор

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции