<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=225367" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Главчев обяв...

Проучванията на Варненския некропол са пред спиране заради липса на финансиране (видео)

03 Май 2024
0 137

Проучванията на Варненския некропол са пред спиране заради липса на финансиране, показва репортаж на NOVA. Именно там е открито най-старото обработено злато в света. Уви, на този етап държавата не е отпуснала достатъчно пари, за да продължи работата на археолозите в района. Това е причина от Регионалния исторически музей в морската столица да разчитат на дарения.

Ценните предмети носят хилядолетна история, а голяма част от некропола все още не е обследвана. Налага се изследователите да разчитат на дарения, в противен случай те ще трябва да прекратят работата си в обекта.

Ръководителят на археологическите разкопки д-р Владимир Славчев разказва, че Варненският некропол пренаписва световната история, защото става ясно, че точно на това място се е появила първата в света властова институция.

Славчев посочи, че културата в България стои на заден план в политиките на страната, а необходимите средства за проучване на обекта не са толкова много. Той изрази надежда, че ако се намери нужното финансиране, разкопките ще приключат до 2026 г.

Надяваме се държавата да намери начин да продължи финансирането на разкопките! Недопустимо е да губим възможността да научим повече за историята и да предадем наученото на туристите, които със сигурност биха се интересували от него.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции