<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=225559" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Конституцион...

Д-р Гълъбова: Да затваряме държавните психиатрии, явно психичноболните са ни в тежест (видео)

07 Май 2024
0 253

В гневен пост във Facebook д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница „Свети Иван”, описва поредни случаи на неглижиране на хора само заради това, че са психично болни.

Вече е време да направя и ще го направя – предложение до МЗ да закрият държавните психиатрични болници. Явно психично болните са в тежест на обществото, защо да ги лекуваме изобщо. Да махаме тези бивши хора, така няма да се налага да поддържаме и кимизарниците, наречени болници, в които те живеят в мизерия. А ще спестим и от мизерните заплати /ПСИХИАТРИЯТА НЯМА КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ!!!!/ на работещите в тях!“.

Писна ми от двуличие и псевдозагриженост.“, пише д-р Гълъбова.

Психиатричните болници са обект на редовни проверки от медицински надзор, омбудсмана, БХК, Комитета против изтезания към ЕК за нарушаване правата на болните в тях.

И след това медиите правят трагично-загрижени репортажи.

Имам само един въпрос – кога ще се провери как са защитени правата им в системата на здравеопазване изобщо, кога ще се провери и ще бъде задължена държавата да си изпълнява задълженията по осигуряване на ЧОВЕШКИ условия за лечението им и ПРАВАТА на работещите в тези “лечебни заведения” – да се увеличи и броя на персонала, и заплащането в пъти. Пък може и едни мизерни 100 лв месечно за опасен труд да ни се дават от мащехата, а защо не и да сме втора категория труд.”, пише още тя.

Нашите пациенти са отхвърлени от системата. Това е факт. През последните няколко месеца имаме четири драматични случая. Първият е с пациент, който при падане си чупи тазобедрена става. В Университетската болница в София, където го закарахме, отказаха да я сменят. Написали са, че поради социалния статус и основното заболяване – шизофрения, препоръчват консервативно лечение.

Вторият случай е от същата болница няколко месеца по-късно. Наложи се прием на наша пациентка с кървене на гастроинтестинален тракт. В отделението социалният работник я заварва завързана с четири свински опашки. На 1 май друг наш пациент с усложнено телесно състояние се наложи да бъде преместен в друга болница. Оказва се, че го приемат само в „Пирогов”. Пациентите ни се третират като бивши хора.”, обяснява директорът пред NOVA.

„В нашата специалност има нужда от много и високо платени хора.“, заключи тя.

Д-р Гълъбова: Да затваряме държавните психиатрии, явно психичноболните са ни в тежест (видео)

Коментарът на “Господарите”

Грижите за психичноболните в България изискват средства, внимание и изключително способни специалисти. За никого обаче не е тайна, че състоянието на клиниките е повече от плачевно. Мизерни условия, лошо заплащане и недостиг на кадри са придружени от истории на злоупотреби, тормоз и произвол.

Цариградска: Нашите психиатрии са място за изтезание (видео)

Психиатрията в Раднево се нуждае от дрехи и базисни консумативи за пациентите (видео)

Загиналият при пожар пациент в психиатрията в Ловеч е бил вързан в продължение на часове

Ритници, бой с пръчки и смрад на урина: зад стените на психиатриите в България

От всичко това потърпевши са главно пациентите, които, в много от случаите, посягат на себе си или на други хора. Крайно време е да се изготви национална програма, която цялостно да се погрижи за психичноболните и професионалистите, които се грижат за тях.

В същото време е нужно и преразглеждане на начина на финансиране на болниците. То се води по методиката на историческия бюджет – остаряла система, действала преди времето на здравното осигуряване. При този бюджет няма пряка връзка между обема и качеството на извършените медицински дейности и постъпващите средства.

Д-р Гълъбова: Да затваряме държавните психиатрии, явно психичноболните са ни в тежест (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции