<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=225572" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България е ед...

Ето колко килограма кокаин се употребява в България за година (видео)

07 Май 2024
0 1077

Ето колко килограма кокаин се употребява в България за година – около 200-220. Това заяви пред БНТ шефът на отдел “Борба с наркотрафика” в агенция “Митници” Стефан Бакалов.

Кокаин вместо банани – митничари откриха 180 кг дрога в пратка с плодове

Най-употребяваният наркотик у нас остава марихуаната, но е много трудно да се изчисли приблизителното количество, защото производство на канабис има навсякъде. Кокаинът и хероинът влизат предимно от чужбина и на база на данни за производство и заловени от властите количества може да се каже каква част остава „на пазара“. Вторият най-употребяван наркотик в България е кокаинът.

“Годишно се произвеждат около 2800 тона като Европа е най-големият консуматор в момента, измести Латинска Америка и САЩ. Около 300-350 тона са потреблението на Европа годишно. А като знаем, че задържанията на кокаин са около 1900 тона годишно, близо 1000 тона са на пазара. От тях 300-350 тона са в Европа. От тях около 200-220 килограма се използват в България годишно”, обясни Бакалов.

По думите му у нас има и лаборатории за производство на метамфетамини и амфетамини. Наскоро ГДБОП са разбили една от най-големите за метамфетамин. “Трафикът на наркотици в световен мащаб е динамичен и се движи по правилата на пазара”, каза още Бакалов.

Ето колко килограма кокаин се употребява в България за година (видео)
снимка: iStock

Фентанил – новата опасна дрога

В момента Европа е най-големият консуматор на кокаин, но той е много търсен и в някои държави в Близкия Изток и Азия. А там цената на наркотика е в пъти по-висока. Кокаинът си остава най-скъпата стока. Навлизат обаче по-масово и метаамфетаминът и фентанилът.

Фентанил бе засечен в България през миналото лято. Той бе открит в хероин, разпространяван сред наркозависими във Варна. Проблемът с това вещество е, че води до пристрастяване изключително бързо, но и фаталният изход при предозиране с него е много чест.

Според МВР появата на фентанил у нас е по-скоро инцидентна. Миналата година от полицията заявиха, че това вещество няма сериозно влияние върху пазара на наркотици. “Появите са спорадични, в повечето случаи след кражба или отклоняване от легални пратки. Постоянно се осъществява транспорт на легални пратки от производители – фармацевтични заводи, до клиенти – медицински заведения“, заявиха от МВР.

Статистиката е зловеща, но кой ще направи така, че тя да спре? Лаборатории се откриват, но въпреки това дейността продължава някъде другаде. И така, обществото ни се снабдява с наркотици, които вредят и причиняват смърт. Докога?

Ето колко килограма кокаин се употребява в България за година (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции