<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=225639" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 5 признака, че...

Година след трагедията с Ани и Явор на фаталната отсечка все още няма камера (видео)

08 Май 2024
0 56

Една година от катастрофата на столичния булевард „Сливница“, при която влюбените Ани и Явор бяха блъснати на пешеходна пътека. На мястото ще се проведе протест, който ще завърши с мирно шествие, съобщава bTV.
Демонстрацията е инициирана от фондация „Ани и Явор – ключът е любовта“ и инициативен комитет „Заедно срещу безумията по пътищата“.

Година по-късно излизаме, за да отдадем почит към отишлите си без време Ани и Явор. Към пострадалите и загиналите от пътнотранспортни произшествия и да изразим съпричастност към техните семейства. Искаме да апелираме към всички участници в движението да спазват правилата, да не проявяват несъобразителност и да не подценяват ситуации. Защото в един момент могат да загубят всичко.“, казва Пламен Манчоров, един от създателите на инициативния комитет „Заедно срещу безумията по пътищата“.

Година след трагедията с Ани и Явор на фаталната отсечка все още няма камера (видео)
Стоп кадри: bTV

Поставят изложба в памет на убитите Ани и Явор (видео)

Днес се навършва една година от фаталната катастрофа. 24-годишната Ани и 22-годишният Явор загубват живота си в първите часове на 8 май 2023 година, докато пресичат на пешеходна пътека. Тогава има протести в продължение на 90 дни. Хората настояват за законови промени за повишаване на безопасността на пътя.

По думите им част от тях не са били изпълнени.

Ако имаше промяна, нямаше днес да сме тук. Излизаме на улицата отново, за да припомним на властимащите, че имат натрупан нравствен дълг към всички пострадали и загинали и техните семейства. Имат доста неизпълнени ангажименти в лицето на местната власт, Народното събрание и органите на МВР. На тази отсечка основният неизпълнен ангажимент е поставянето на камера, която беше обещана преди повече от година.

Ще продължаваме да настояваме за такава камера и ще рестартираме своите инициативи в тази насока и ако е необходимо отново ще бъдем всички тук. Шофирането с превишена скорост тук е ежедневие, шофира се с безумна скорост. Преди време бяха отчетени скорости от над 150 км/ч в светлата част на деня.“, посочва Пламен Манчоров.

Обвиняем за смъртта на Ани и Явор е 18-годишният Адриян Антонов. Експертизи показват, че в момента на сблъсъка, той се е движил с около 100 км/ч при ограничение от 50 км/ч. Преди по-малко от месец Софийската градска прокуратура внесе обвинителният акт срещу него. Той е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост.

Протестиращите се събират днес в 18:30 ч. Демонстрацията ще започне от мястото на трагедията, а след това ще продължи и с мирно шествие до бул. „Константин Величков“.

Коментарът на “Господарите”

Това е трагичният резултат от избора на един млад шофьор с няколко месеца стаж зад волана. Три пропилени съдби и съсипани семейства. Резултат, който мъчително показва как решенията, които взимаме на пътя не засягат само нас или участниците в движението, но и нашите близки и роднини.

Затова и постоянно пишем за всички онези млади шофьори, които се хвалят в социалните мрежи с бясната си скорост и нарушаването на закона. В такива моменти са нужни само няколко секунди, които да преобърнат живота им и да ги превърнат от безрасъдни хлапаци в убийци.

Молим ви, бъдете роднини на пътя и се грижете един за друг. Колкото и да затягат мерките и да увеличават наказанията, всичко се свежда до нашето поведение и изборите, които правим зад волана.

Година след трагедията с Ани и Явор на фаталната отсечка все още няма камера (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции