<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=225673" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проучванията...

Докато в България текат спорове, Румъния изгради детска болница само от дарения

08 Май 2024
0 187

Докато в България текат спорове, Румъния изгради детска болница само от дарения. Построяването на педиатричното заведение продължи 5 години – от 2018 г. до ноември 2023 г., съобщава Mediapool.

Румънската детска болница с девет нива е факт благодарение на неправителствената организация (НПО) “Дари живот”. Нейните дарения са насочени към здравния сектор в различни румънски градове. Междувременно тя утвърждава и културата на дарения за румънския НПО сектор, който е виждан като възможност да се решат проблеми, които държавната бюрокрацията или окопаните политическите интереси не съумяват да коригират.

Докато в България споровете и скандалите около проекта за детска болница продължават, Румъния успя да изгради от нулата с дарения оборудваната сграда на първата болница в страната за педиатрична радиотерапия и онкология и да я предаде на държавната болница за деца “Мария Кюри”. 

До дни започва разчистването на терена за Националната детска болница

През март 2024 г. НПО-то “Дари живот” (Dăruiește Viață) предаде болницата към румънското Министерство на здравеопазването. Сега тече период, в който се преглеждат документи и се дават разрешителни за функциониране.

Числата са кресноречиви

Изграждането и оборудването на първата болница за деца, болни от рак в Румъния е струвало 53 милиона евро. Над 350 000 румънци са направили дарения за изграждането на болницата. Общата сума от даренията на румънските физически лица е 20 милиона евро.

Докато в България текат спорове, Румъния изгради детска болница само от дарения
Снимка: Официален сайт на “Дари живот” / “Dăruiește Viață”

8000 компании са спонсоризирали проекта. Най-голяма подкрепа е оказана от енергийния гигант Petrom – 10 милиона евро.

Болницата има 9 нива и има секции по онкология, радиотерапия, хирургия и неврохирургия. Тя разполага дори с киносалон и места за игра за деца.

Какво стои зад успеха на “Дари живот”?

Разбирането, че румънската държава е прекалено мудна, бюрократизирана и ѝ липсва трайна политическа воля или решителност, стои в основата на успеха организацията да реализира сама от начало до край проект за детска болница.

Зад постижението на фондацията стои и разбирането, че румънците имат ресурсите, капацитета и могат да се организират, за да извършат мащабна промяна. И това без да са принудени да чакат някой голям политически шеф или влиятелен бизнесмен да ги подкрепи.

За успеха на “Дари живот” допринася и позволената от закона възможност физическите лица в Румъния да даряват 3.5% от платения от тях данък общ доход за НПО-та и инициативи, които те сами изберат. Кампанията за спонсорство сред фирмите също е много успешна.

Най-много дарения по този начин се правят към сектора на здравеопазването (32%), помощта за сираци или възрастни хора (27%), подобряване на образованието на децата (14%) и защита на животните (12%).

Пречките

В средата на април 2024 г. румънското радио Europa FM съобщи, че 50 пациенти вече са били трансферирани в сградата, изградена от “Дари живот” и предадена на болницата “Мария Кюри”. А на 15 април 2024 г. е била проведена първата операция. Въпреки това все още историята на изграждането на тази болница не е достигнала до напълно щастлив край.

Докато в България текат спорове, Румъния изгради детска болница само от дарения
Снимка: Официален сайт на “Дари живот” / “Dăruiește Viață”

Министърът на здравеопазването Александру Рафила е обект на атаки за това, че все още неговото министерство не е издало всички нужни разрешителни за функционирането на болницата, изградена от “Дари живот”.

“Болницата не разполага с всички документи. (…) Оборудването е закупено от „Дари живот“, то трябва да бъде дарено на болницата, за да може тя да извършва своята дейност там. (…) Те трябва да направят дарението, а не ние. Те просто трябва да направят дарението за оборудването, със стойностите на всяко оборудване и документацията, която е в основата на стойността на тази сграда, за да могат да я регистрират в кадастъра”. Това коментира министърът на здравеопазването Рафила.

Междувременно “Дари живот“ строи втора сграда до вече завършената болница. В тази сграда в близко бъдеще ще се преместят всички педиатрични специалности на болница “Мария Кюри“. По този начин “Мария Кюри” ще се превърне в медицински кампус с най-съвременно оборудване, процедури и протоколи.

Фондация “Даная”: Ще съдим държавата заради одобрението за частна детска болница

Вижда се, че Румъния и най-вече румънското общество е намерило формула за изграждането на детска болница. Успехът на “Дари живот” е показателен и за нивото на доверие и социален капитал в румънското общество. Както и за степента на ангажираност със социални каузи на неговите граждани и гражданско общество. Но той стъпва и на една сравнително елементарна възможност, предоставена от румънската държава. А именно – пренасочването на част от платените данъци към НПО-та.

Подобна практика съществува и в Република Молдова. Тази възможност, съчетана с критичната маса, която изглежда възниква по-лесно в Румъния, отколкото в България, задвижва обществени процеси, които българското общество може би не познава добре и които може би могат да тръгнат в неочаквани посоки. 

Съседката ни може да ни полсужи за пример, че когато народът е обединен, може да постигне много неща. У нас също се борим с муден държавен апарат и бюрокрация, но не сме намерили път, по който да се справим с тях. А очевдино такъв има. Националната детска болница е изключително необходима на България и трябва да се борим за нейното изграждане по всевъзможен начин!

Видео: YouTube / daruiesteviata.ro

Докато в България текат спорове, Румъния изгради детска болница само от дарения

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции