<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=225746" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: След като се ...

Възможно e малки пациенти от България да се лекуват в първата детска онкоболница в Румъния (видео)

08 Май 2024
0 94

Възможно e малки пациенти от България да се лекуват в първата детска онкоболница в Румъния. Това заявиха нейните създатели Кармен Ускату и Оана Георгиу от асоциация “Дари живот” в интервю за БТА. Лечебното заведение е изградено с помощта на 8000 компании и 350 000 индивидуални дарители. Сред тях и хеви метъл групата “Металика”. Болницата заработи в средата на април и вече прие първите пациенти.

Ние направихме болница в Румъния от отчаяние, че нищо не се случва. Но фактически и по закон ние сме граждани, които трябва да бъдат по-взискателни към тези, на които се плаща да управляват страната. Така че първият ми призив към хората в България, които са загубили надежда, че някога ще имат детска болница, е “идете да гласувате, добре обмислете кого ще изберете. След като го изберете, изисквайте от него да си свърши работата”. Това казва Оана Георгиу.

Тя смята, че хората в България трябва да искат от държавата да строи болници.

Възможно e малки пациенти от България да се лекуват в първата детска онкоболница в Румъния (видео)
Снимка: стопкадър/видео

В Република Молдова идентифицирахме и говоря за Република Молдова, но нещата могат да бъдат сходни и за България, възможност за лечение на деца от там в Румъния, защото при тях липсват определени медицински услуги. И не е достатъчно да бъдат развити, защото когато имаш 10 деца, които имат нужда от трансплантация на костен мозък, не можеш да ангажираш четирима лекари, десет сестри и да изградиш инфраструктура за трансплантация, което означава стерилни стаи, някои специални условия, но можеш да ги изпратиш в Румъния за лечение. Същото нещо мисля, че би могло да бъде развито и с България, така че децата от този регион да имат шанс”. Това коментира Кармен Ускату. По думите ѝ е дълг на страните, които имат по-голямо население и по-голямо финансиране, да помагат на децата от съседните държави.

Докато в България текат спорове, Румъния изгради детска болница само от дарения

Възможно e малки пациенти от България да се лекуват в първата детска онкоболница в Румъния (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции