<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=225753" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как да изкара...

Въвеждат противоепидемични мерки срещу коклюш у нас

08 Май 2024
0 1071

Въвеждат противоепидемични мерки срещу коклюш у нас. Временните мерки са в сила от 9 май до 31 юли. Това става ясно от заповедта, издадена от министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева.

Имунизация на бременни – по желание

Регионалните здравни инспекции трябва да организират на регионално ниво извършването на имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица. Имунизацията срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш с намалено антигенно съдържание. Ваксинирането се извършва в имунизационните кабинети на регионалните здравни инспекции и/или в създадени за целта имунизационни кабинети в определени от тях лечебни заведения.

Информация за тези кабинети, с адрес и работно време, се публикуват на интернет страниците на регионалните здравни инспекции и на Министерството на здравеопазването.

Отчет за извършените имунизации ще се дава всеки понеделник.

Въвеждат противоепидемични мерки срещу коклюш у нас
Снимка: iStock

Коклюш в училища и детски градини

В заповедта се дават правила за действие при регистриране на случай на коклюш в училища и детски градини. Сред тях са проверка на децата за симптоми, често проветряване на помещенията, засилена дезинфекция и др.

Освен това всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на децата от пациентския си списък, подлежащи на имунизация и реимунизация срещу коклюш и да предприемат действия за своевременното им имунизиране при достигане на съответната възраст и без необосновано отлагане.

Тестът за коклюш не е много евтин и може да покаже фашлив резултат (видо)

Близо 200 нови случая на коклюш по празниците

На този фон през почивните дни около великденските празници са регистрирани близо 200 нови случая на коклюш. Така общият им брой достига 797. Кривата тръгва надолу след достигане на пик през средата на април, информира NOVA.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обясни на брифинг, че ситуацията в момента се развива според очакванията. „Регистрираните случаи са със 100 по-малко от миналата седмица. Не че приключва епидемичното разпространение, а очакваното влияние на по-дългите празници и ваканцията в училище даде своя принос. Вероятно сега ще бъдат наваксани тези бройки. Хората не обичат да ходят на лекар по празниците, сега ще бъдат регистрирани случаите”, заяви той.

Имунизацията е пожелателна и безплатна. На интерактивна карта на сайта Plusmen.bg всяка бъдеща майка може да види работното време. Също адреса и телефоните за връзка с имунизационните центрове във всички 28 области.

Ваксината не носи някакви рискове за тях – тя е хипоалергенна, не може да увреди плода, тя не е жива ваксина”, обясни проф. Цонко Паунов, директор на РЗИ-Варна.

Въвеждат противоепидемични мерки срещу коклюш у нас
Снимка: iStock

В Кюстендил, където две бебета изгубиха живота си след заразяване с коклюш преди да станат на възраст за поставяне на ваксина, са в активна подготовка.

Ние сега ще изпратим писма до болниците, до общопрактикуващите лекари. И извън работното време, което сме го дали като препоръчително, никоя бременна жена няма да бъде върната”. Това заяви д-р Златко Величков, директор на РЗИ-Кюстендил.

А здравните власти в няколко по-големи града, сред които и Бургас, започват и безплатно тестване на деца.

След обнародването на промените в Държавен вестник личните лекари вече могат да поставят първите ваксини срещу коклюш на децата с 2 седмици по-рано.

А според новите текстове ваксиниране срещу коклюш се препоръчва и за някои възрастни, които са в близък контакт с кърмачета, или които нямат поставена доза в последните 5-10 години.

Въвеждат противоепидемични мерки срещу коклюш у нас

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции