<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=225769" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Варна вече не...

Япония с рекорден брой от 9 милиона празни жилища

09 Май 2024
0 95

Япония с рекорден брой от 9 милиона празни жилища. Източноазиатската страна продължава да се бори с непрекъснато намаляващото си население, предаде CNN.

Изоставените къщи в Япония са известни като „акия“ – термин, който обикновено се отнася до изоставени жилищни домове, скрити в селските райони. Но повече празни домове се наблюдават в големите градове, като Токио и Киото. И това е проблем за правителство, което вече се бори със застаряващото население и тревожния спад в броя на децата, родени всяка година.

Това е симптом на намаляването на населението на Япония“, казва Джефри Хол, преподавател в Университета за международни изследвания Канда в Чиба. „Не е проблем да се построят твърде много къщи“, а „да няма достатъчно хора“, каза той.

Според данните, събрани от Министерството на вътрешните работи и комуникациите, 14% от всички жилищни имоти в Япония са празни.

Числата включват втори домове и тези, които са оставени празни по други причини. Включително имоти, временно освободени, докато собствениците им работят в чужбина.

Не всички те са оставени на разруха, като традиционната „акия“, чийто нарастващ брой създава редица други проблеми за правителството и общностите, обясняват експерти.

Те включват блокиране на опитите за подмладяване на тези селища. Превръщат се в потенциална опасност поради липса на поддръжка и повишават рисковете за спасителите по време на бедствия в страна, предразположена към земетресения и цунами.

Рекорден брой на столетниците в Япония

Проблемът с твърде много домове

„Акия“ често се предава от поколение на поколение. Но с рязко падащия коефициент на раждаемост в Япония, мнозина остават без наследник, на когото да предадат имота. Или пък са наследени от по-млади поколения, които са се преместили в градовете и не мислят да се връщат в селските райони.

За някои от къщите местните власти не знаят кои са собствениците поради липса на документация. Това затруднява правителството да подмлади бързо застаряващите селски общности, възпрепятствайки усилията за привличане на по-млади хора, интересуващи се от алтернативен начин на живот, или инвеститори, търсещи изгодна сделка.

Съгласно данъчната политика на Япония някои собственици често намират за по-евтино да запазят дома си, отколкото да го реконструират.

Дори ако собствениците искат да продават, те може да имат проблеми с намирането на купувачи.

Много от тези къщи са отрязани от достъп до обществен транспорт, здравеопазване и дори магазини.

Напоследък набират популярност видеоклипове, показващи как чужденци превръщат тези изоставени постройки в стилни къщи за гости и кафенета.

Япония с рекорден брой от 9 милиона празни жилища
Снимка: iStock

Твърде малко хора

Населението на Япония намалява от няколко години. При последното преброяване през 2022 г. населението се е свило с повече от 800 000 спрямо предходната година – до 125,4 милиона.

През 2023 г. броят на новородените намалява за осма поредна година, достигайки рекордно ниско ниво, сочат официални данни.

Коефициентът на раждаемост в Япония се движи около 1,3 от години, далеч от 2,1, необходими за поддържане на стабилно население.

Юки Акияма, професор от факултета по архитектура и градски дизайн в Токийския градски университет, казва, че подобен проблем се наблюдава още в САЩ и някои страни на Европа. Архитектурната история и култура на Япония обаче правят ситуацията там особено тежка.

Домовете в Япония не се ценят заради тяхната дълготрайност, казва той. И за разлика от Запада, хората обикновено не виждат достойнство в това да живеят в исторически сгради.

В Япония колкото по-нова е къщата, толкова по-висока е цената, на която се продава“, обяснява професорът.

Япония с рекорден брой от 9 милиона празни жилища

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции