<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=225885" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Москва преду...

Европа постигна съгласие: Купува оръжие за Украйна с приходите от замразени руски активи

09 Май 2024
0 109

Европа постигна съгласие: Купува оръжие за Украйна с приходите от замразени руски активи. Посланиците на 27-те държави от Европейския съюз постигнаха “принципно” споразумение за използване на приходите от замразените руски активи за закупуване на военна помощ за Украйна. Това съобщи белгийското председателство на Съвета на ЕС на 8 май, пише Свободна Европа.

Предстои документът да бъде одобрен от европейските лидери.

Новината идва скоро, след като Камарата на представителите на САЩ одобри дълго отлаганата военна помощ от 61 милиарда долара за Украйна.

Парите ще послужат за подпомагане на възстановяването и военната отбрана на Украйна в контекста на руската агресия“. Това се посочва в изявлението на белгийското представителство, публикувано в социалната мрежа Х.

Европа постигна съгласие: Купува оръжие за Украйна с приходите от замразени руски активи
Снимка: iStock

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че “не би могло да има по-силен символ и по-добро приложение на тези пари от това да направят Украйна и цяла Европа по-сигурно място за живеене“.

Текстът предвижда 90% от тези средства да бъдат използвани в европейския фонд за военна помощ за Украйна. Другите 10% – за предоставяне на друга помощ за Киев.

Споразумението засяга приходите от активите, включително лихвите, но не и самите активи, които ще останат замразени. Те ще осигурят 3 милиарда евро само тази година.

В ЕС са замразени около 210 милиарда евро активи на руската Централна банка. Компанията за финансови услуги “Юроклиър” съобщи наскоро, че само през 2023 г. те са генерирали лихви от около 4,4 милиарда евро.

Парадът на победата в Москва премина с един танк и закани към “арогантния” Запад (видео)

Европа постигна съгласие: Купува оръжие за Украйна с приходите от замразени руски активи

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции