<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=225898" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 9 предимства ...

Румънците споделят дали живеят по-добре след присъединяването към ЕС (видео)

10 Май 2024
0 258

Румънците споделят дали живеят по-добре след присъединяването към ЕС. Страната се присъедини заедно с нас към съюза през 2007 г. За румънците също предстоят избори 2 в 1 на 9 юни.

Но какви са нагласите на хората отвъд Дунав за гласуване, с какво се е променил животът им след приемането на страната в Европейския съюз и сравняват ли се понякога с нас българите?

Голяма част от гражданите на северната ни съседка са категорични, че животът им се е променил към по-добро. Жителите на румънския град Гюргево, разказват, че в страната им след приемането в европейското семейство са реализирани много инфраструктурни проекти, а модернизацията е навлязла във всички сфери на живота им.

Граничните проверки между България и Румъния на река Дунав остават

Румънците споделят дали живеят по-добре след присъединяването към ЕС (видео)
Снимка: iStock

Местните споделят и впечатленията, които и ние българите имаме –  пътуват много и голяма част от тях поставят като първо предимство от еврочленството свободното придвижване. А на въпроса как живеят през последните години, определено отговорът е по-скоро положителен.

“Живеем много по-добре”, “Вече пътуваме много”, са масовите отговори на въпроса как се е променил живота на румънците.

“Ако се сравним с останалите страни, които не са членки на ЕС, мога да кажа, че ние сме много по-добре. Преди да ни приемат в съюза имаше повече бедни хора, както и в България”, коментира пред NOVA местен.

Страната отбеляза второто най-голямо увеличение на намерението за гласуване на тазгодишните европейски избори в сравнение с 2019 г. Социологическо проучване показва, че ако евровотът е бил през април, 74 процента от румънците вероятно биха отишли до урните. Но имат и препоръки към бъдещите си представители в европарламента.

А то е: Евродепутатите да се стараят да подобрят живота на хората. Инфлацията също е фактор, който притеснява румънците. Местните споделят, че се надяват да се присъединят и към Шенген.

Неоспоримо присъединяването към ЕС е спомогнало за подобрение на живота, както в Румъния, така и у нас. За предимствата, които България е получила през годините членство вижте в материала ни:

9 предимства от членството на България в Европейския съюз по случай 9 май – Денят на Европа (Коментарът на редактора)

Румънците споделят дали живеят по-добре след присъединяването към ЕС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции