<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=226055" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отново леят б...

Гърция е предпочитана от българите за закупуване на имот (видео)

12 Май 2024
0 591

Гърция е предпочитана от българите за закупуване на имот. Оказва се, че все повече българи не само искат да летуват в нашата съседка, но и да си купят жилище там, въпреки поскъпването с около 40%, разказва NOVA. Дали обаче важи същото за гърците и българските имоти?

Почти 200 плажа в Гърция получиха забрана за чадъри и шезлонги

Преди три години семейство Трендафилови продават всичко, което имат във Варна, и решават да сбъднат дългогодишната си мечта – да живеят на морето в Гърция. „Оставихме приятели и роднини и заминахме. Черно море все още е в сърцата ни”, споделя Тихомир Трендафилов.

Били на почивка едва 5 пъти в южната ни съседка преди да предприемат тази сериозна крачка. Казват, че е любов от пръв поглед и всичките си проблеми оставяли на Кулата. “Хубаво е да не гледаш календара. Да нямаш напрежение”, смята Нина Трендафилова.

След пандемията цените на имотите в Северна Гърция скачат с около 40%. Така къща на три нива, като тази на Нина и Тихомир, вече струва над 100 000 евро. Въпреки това само за една година, според община Кавала, броят на българите, които са закупили имот ново строителство в околността е около 450. Строят се цели нови квартали, в които изцяло ще се нанесат българи.

„Въпреки това Офринио няма да се превърне в бетонена джунгла. Законите в Гърция не биха го позволили”, обясни Мария Василковска, брокер на недвижими имоти.

Именно това спечелило доверието на семейство Трендафилови. Вече трета година Нина и Тихомир споделят мезонета си с туристи в Офринио. Казват, че посрещат гости и изпращат приятели. По този начин балансират семейния бюджет. „Ако човек си следва мечтите, те наистина се сбъдват. Това беше моя мечта”, казва още Нина.

Гърция е предпочитана от българите за закупуване на имот (видео)
снимка: NOVA

Обратното – интересът на гърците към българските имоти

Гърците се интересуват все по-малко от имоти у нас. Причината за този отлив най-вече се корени в цената. Петрич отдавна е известен със силното гръцко присъствие в града. В близките години масово съседите ни идваха у нас в близките до границата села и градове, за да живеят и развиват бизнес.

„Тяхното законодателство ги караше да идват към България. Разходите по бизнеса, чисто данъчни облекчения, ги караше да създават бизнес тук”, обясни брокерът Симеон Шайков. Ситуацията обаче изобщо вече не е същата. Да се продаде имот в България на гръцки купувач е сложна задача. Ако преди години въпросът с цената е бил бърз за решаване, сега вече пазарлъците са продължителни и често спъват сделките.

„Цените в жилищното строителство са близо 3 пъти по-високи, отколкото бяха през 2015 г., например”, каза още Шайков.

Сега на мода е наемът. Това автоматично гарантира, че за живот в България инвестицията не е голяма. Спад има и в бизнеса. Ако преди години масово гръцки фирми идваха у нас, за да развиват дейността си, сега това се случва доста по-рядко.

Гърция е предпочитана от българите за закупуване на имот (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции