<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=226185" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Възстановява...

Лекари спасиха бебе на 22 дни с коклюш

13 Май 2024
0 105

Лекари спасиха бебе на 22 дни с коклюш и тежки усложнения от заболяването. Борбата за живота му е била денонощна, а лечението му в болница е продължило три седмици.

Новороденото е постъпило в интензивното неонатологично отделение на болница “Токуда” с хрема, кашлица, температура и учестена сърдечна дейност. Направената рентгенография е установила данни за лобарна пневмония с възпалителна активност.

Поради отрицателна серология за обичайните инфекции на бебето е направен PCR тест за коклюш, който е позитивен. Неонатолозите своевременно започват насочено лечение за коклюшната инфекция, информира bTV.

Наложило се е включване на допълнителни антибиотици и медикаменти заради повишаваща се по време на престоя възпалителна активност и изключително завишени стойности на левкоцитите до левкемоидна реакция, обясняват лекарите.

Лекари спасиха бебе на 22 дни с коклюш
Снимка: iStock

Детето е имало необходимост от подпомагане на дишането и кислородотерапия. Въпреки интензивното лечение то развива полиорганна недостатъчност, засягаща белия дроб и функцията на сърцето.

След триседмично лечение, в рамките на което успяхме да овладеем дихателната и сърдечната недостатъчност, както и възпалителната активност, детето беше изписано в домашни условия с инхалаторно лечение и препоръки за последващо проследяване“, посочи д-р Радка Масларска, началник на Отделението по неонатология.

Предвид изключително тежкото протичане на заболяването при бебетата тя посъветва бременните жени да се имунизират срещу коклюш между 27-а и 36-а гестационна седмица.

Въвеждат противоепидемични мерки срещу коклюш у нас

Лекари спасиха бебе на 22 дни с коклюш

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции